Најновије вести

Вулин са полазницима Генералштабног усавршавања у Москви

Министар одбране Србије Александар Вулин, током боравка у Москви на Међународној безбедносној конференцији, састао се са српским официрима који су на Генералштабном усавршавању на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије.

 

На Специјалном факултету Војне академије, по програму “Војна безбедност државе”, тренутно се школују четири припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Како се наводи у саопштењу Министарства, у Русији се школују потпуковник Златко Богосављевић из Управе за Међународну војну сарадњу, потпуковник Миљан Влашковић из Војнобезбедносне агенције, потпуковник Срђан Згоњанин из Управе за оперативно-извиђачке послове Генералштаба и потпуковник Милоје Илић са Војне академије.

У разговору са официрима, министар Вулин интересовао се за програме њиховог усавршавања и услове боравка, а потпуковника Милоја Илића, наставник тактике на Војној академији, каже да су захтеви усавршавања веома високи и траже целодневно ангажовање.

Такође, истиче да су Руси поносни на темпо и начин на који оспособљавју своје официре и да је школовање у Русији добро искуство за све.

Потпуковник Илић је рекао да се Генералштабно усавршавање које похађају у Русији односи пре свега на оперативни и оперативно-стратегијски ниво, који треба да изгради полазнике како би били у стању да помогну председнику државе у доношењу важних одлука.

Напомиње да ће школовање бити завршено у јуну, када ће, како је планирано, полазнике примити руски председник Владимир Путин, што је за све полазнике посебна част.

Потпуковник Златко Богосављевић истиче да је Војна академија Генералштаба Оружаних снага Русије једна од најцењенијих војних школа у свету, коју завршавају сви руски генерали.

Како каже, у тој академији стичу се знања о највишем нивоу безбедности државе, управљању војском и операцијама на стратешком нивоу.

Стечена знања Богосављевић оцењује корисним, нарочито због прилике да буду пренета у Србију, усклађена са домаћим законима и искуствима, а у циљу повећања безбедности државе.

Војна академија једна је од најстаријих руских војних школа, главна је и највиша високообразовна институција у земљи и водећи центар за научно истраживање у области одбране и обезбеђења националне безбедности државе. Специјални факултет те установе намењен је за обуку и усавршавање припадника страних оружаних снага.

Генералштабно усавршавање на руској Војној академији траје 10 месеци, а на Специјалном факултету, на различитим наставним програмима, школује се и усавршава око 100 припадника оружаних снага из двадесетак земаља света.

Подели на: