Вулин: Србија никада неће бити чланица ниједног војног савеза

У Москви се одржава осма међународна безбедносна конференција на којој учествују министри одбране из 35 земаља, а међу њима и српски министар Александар Вулин, који је поручио да Србија никада неће постати чланица ниједног војног савеза, макар била последња земља и Европи ван НАТО-а.

 

Шта би могло да сруши архитектуру глобалне безбедности и како изградити живот у ратом разореној Сирији? То су биле главне теме безбедносне конференције у Москви. Домаћин поручује да НАТО измишља када каже да је главна претња Русија.

“Они су сами измислили руску претњу и сами у њу поверовали. Потези које НАТО предузима повећањем активности и ширењем инфраструктуре у близини руских граница, воде до раста тензија и потребе да Русија на њих реагује”, рекао је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу.

Српски министар одбране Александар Вули каже да је највећа опасност у нашем региону покушај стварања Велике Албаније. Подсећа и на бомбардовање 1999. године.

“Србија коју води председник Александар Вучић се опоравила, али међународно право није. Србија је жива, али међународно право је и даље мртво. Србија је изабрала да буде војно неутрална земља и да никада неће бити чланица ниједног војног савеза, макар била последња земља у Европи која неће бити чланица НАТО-а”, рекао је Вулин.

На одвојеном састанку Вулин и Шојгу констатовали су да се сви договори који се тичу војнотехничке сарадње спроводе по плану.

“Односи Србије и Русије, односно министарстава одбране су на највишем историјском нивоу Никада раније нисмо сарађивали тако искрено и тако плодно. Позвани смо да учествујемо на јубиларној паради 2020. године, поводом победе над нацизмом”, каже Вулин.

Први човек руске одбране потврдио је и да ће Србију посетити током ове године.

Подели на: