Најновије вести

Вулин: Србија се оштро противи смањењу снага КФОР-а на КиМ

КФОР је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и зато се Србија оштро противи смањењу снага КФОР-а, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин у разговору са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства адмиралом Тимотијем Фрејзером, који борави у посети Србији.

 

Вулин је истакао да Срби имају највеће поверење у КФОР, па би смањење броја припадника КФОР-а било веома лоше, саопштило је Министарство одбране.

Министар је захвалио Уједињеном Краљевству на ангажовању припадника те земље у снагама КФОР-а, али је указао да посебно забрињава формирање тзв. “војске Косова” и успостављање тзв “министарства одбране Косова”.

То је за Србију апсолутно неприхватљиво и представља грубо кршење Резолуције 1244 СБ УН и озбиљну претњу регионалној стабилности, истакао је Вулин.

“За нас је апсолутно неприхватљиво да се прави било каква војска на простору Косова и Метохије, а посебно не да силом, на било који начин, покушају увести Србе у служење те и такве војске”, истакао је Вулин.

“Против смо напада на СПЦ у Црној Гори, а забрињава нас и кршење Дејтонског споразума у БиХ, које настоји да наруши позицију Републике Српске, угрожава српско становништво и прети даљим нестабилностима у региону”, нагласио је Вулин.

Он је рекао и да ће Србија у складу са политиком војне неутралности наставити да унапређује односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама, према својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Додао је да Србија и председник и врховни командант ВС Александар Вучић дају пун допринос јачању стабилности и безбедности у региону, што, каже, остаје један од кључних приоритета наше политике и нашег ангажовања.

Адмирал Фрејзер је истакао да је британска страна спремна да настави пружање подршке у области образовања, усавршавања и обуке припадника Војске Србије, као и конкретне помоћи у уништавању вишка убојних средстава који представљају претњу безбедности на овом простору.

Саговорници су се сагласили да су укупни билатерални односи две земље добри, укључујући и сарадњу у области одбране у оквиру које је у 2020. години планирано 33 активности.

По завршетку састанка, План билатералне војне сарадње за 2020. годину потписали су пуковник Мирослав Глишић из Управе за међународну војну сарадњу и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Кристина Меклауд.

Подели на: