Најновије вести

Вулин: Важни што бољи односи са Француском

Министар одбране Александар Вулин каже да је посета француског председника Емануела Макрона веома важна за Србију, да је Француска моћна европска земља и да је важно да Србија има што боље односе са њом.

 

Вулин је рекао да у посету долази један од најмоћнијих људи у Европи који жели да разговара са Србијом, док су за време претходне власти долазили да “диктирају услове” и да није случајно што је посета заказана дан после Националног дана Француске – 14. јула.

“Макрон је један од најмоћнијих људи у Европи. Утицај Француске, нарочито после Брегзита, јача”, рекао је Вулин и додао да је пре 18 година у Србији био Жак Ширак, али да је он долазио да диктира услове, а да је Александар Вучић председник са којим се разговара.

Подсећа да је Француска део НАТО-а, али да има самосталну нуклерану команду и да је у интересу Србије да има што боље односе са њима.

Истиче да није случајно што Макрон долази на два дана, да су пажљиво одабрани догађаји током посете, од војних споразума до обиласка обновљеног Споменика захвалности на Калемегдану, који говоре о будућим односима.

“Вучић брани позиције Србије, принципијелно и успешно. Цео свет му то признаје”. нагласио је Вулин.

Подсећа да ће Макрон чим слети у Београд на Аеродрому “Никола Тесла” свечано означити почетак радова на модернизицаји Аеродрома чији је концесионар француска команија “Ванси”.

Како каже, 2012. године нико није желео ни да погледа Аеродром “Никола Тесла”, да би са формирањем Ер Србије, за концесију у Аеродрому бориле су највеће светске компаније.

Са Макроном биће потписано и неколико споразума који се тичу набавке хеликоптера и наоружања за Војску Србије, а Вулин наглашава да се у војску, ма како се она звала, није улагало последњих тридесетак година.

У међувреме, каже, свет није чекао, војске су се наоружавале новим системима и са променом власти у Србији и након фискалне консолидације кренула су прва велика улагања у војску.

То што је њему и лекарима са ВМА недавно забрањен улазак на КиМ, Вулин каже да Приштина насиљем покушава да покаже да је држава.

“Када некоме забраните лекара, ви сте им забранили живот. Лекари са ВМА већ шест година иду у Косовску Митровицу и Грачаницу да лече људе и не питају како се зову и презивају”, закључио је министар.

Подели на: