Најновије вести

Вулин: Вучић “ноћна” мора за Приштину,не могу да му суде

Косово није држава и не може да суди Александру Вучићу, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин и додао да је Приштина поднела кривичну пријаву против председника Србије због његове изјаве о Рачку јер је, како каже, Србин који говори истину највећа ноћна мора за Албанце.

 

За нас то не постоји, то није држава да може да суди”, рекао је Вулин упитан да ли ће држава реаговати на кривичну пријаву коју је Приштина подигла против Вучића.

Додао је да би сличних пријава и оптужница из Приштине било много да је Косово пуноправни члан Интерпола и да би Интерпол Албанцима служио као средство политичког обрачуна.

””И против мене су поднели неколико пријава, нећу да се обазирем на то, то говори о односу Приштине према онима са којима разговарају””, рекао је Вулин.

Министар је приметио да је лидер Странке слободе и правде Драган Ðилас недавно изјавио да су односи са Албанцима лошији него пре седам година док је, како каже, доскора говорио да је Вучић продао Косово.

””Ако можете очекивати да ће неко у Србији подржати ту пријаву, ту ћете их наћи. Тешко је то разумети и наћи пример земље у којој се политички противници радују таквим стварима””, казао је Вулин.

Говорећи о пријави Приштине протв Вучића, министар је навео да је за Албанце највећа ноћна мора слободан Србин који говори истину и додао да када Вучић, чија реч у међународној заједници има тежину, за Рачак каже да је лаж, то поново отвара нека питања.

Како је рекао, Рачак је послужио као монструозно оправдање за ””убијање”” СР Југославије и као повод којим је оправдано убијање више од две и по хиљаде цивила и војника и разарање наше земље.

””Ако Рачак није био истина, онда агресија НАТО није имала чак ни то оправдање. Неспорно је да у Рачку нису били цивили, већ припадници ОВК који су страдали у борбама, који су били наоружани и на чијим рукама је било барута. Ти докази постоје””, рекао је Вулин.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да за Приштину није приоритет дијалог, већ уједињење Велике Албаније, Вулин је указао да Београд годинама упозорава на то да Албанци раде све да остваре тај циљ и да је тежња да Великој Албанији делове својих територија ””приложе”” не само Србија већ и Црна Гора, Северна Македонија, па чак и Грчка.

Вулин је приметио и да у тим земљама ћуте када премијер Албаније каже да ће укинути границе са Црном Гором и Северном Македонијом јер су, како каже, уцењени политичким односима унутар и не могу да форимирају владе без албанских партија.

””Велика Албанија је ту, готово да је оживела. Србија је највећа брана Великој Албанији, али то би морао да буде и здрав разум. Формирање Велике Албаније значи велику несрећу и невољу на Балкану. Ако ЕУ то види и ћути, онда је она одговорна за то””, оценио је Вулин.

Указао је да је Бриселски споразум потписан под покровитељством ЕУ и додао да је на ЕУ одговорност за блокаду дијалога Беогарад и Приштине.

””Ако из ЕУ нису стању да одрже своју реч, поставља се питање зашто бисмо их сутра послушали и поверовали у њихове гаранције. Вучић је доказао да му се може веровати. Да ли из ЕУ могу за себе да кажу да им се верује, кад нису у стању да натерају једног Куртија да поштује Бриселски споразум или Тачија који каже да је потписао, али да неће да спроведе””, упитао је Вулин.

Подели на: