Најновије вести

За почетак су задовољни

Породица Радојевић у Горњем Крњину код Лепосвића започела је свој посао у цвећарству

Oве године повећали су производњу и надали су се доброј продаји, али дужи кишни период смањио је број купаца, тако да нису успели све цвеће да продају.
Лепосавић, 18. Јула- Једна изрека између осталог каже, ожени се и бићеш срећан годину дана, гаји цвеће и бићеш срећан цео живот. Незнамо да ли се породица Радојевић водила овом мудром изреком, али формирали су свој дом, гаје четворо деце и имају пуне пластенике разнобојног цвећа. Видосав и Марина осмели су да крену у овај посао сасвим случајно, јер продајом цвећа прво се почео бавити Видосављев брат Љубо, коме је прве године добро ишао посао.

Одлучили су да крену и у пластеничку производњу цвећа и тако је гајење саксијског цвећа постао је њихов главни породични посао и другу годину за редом , како сами кажу, ипак су задовољни послом.
– Ове године очекивали смо бољу продају јер смо повећали производњу са једног на два пластеника, али временски услови нам нису ишли на руку. У време највеће продаје од половине маја до краја јуна имали смо велике падавине, па је купаца било мање. Остале су нам непродате веће количине цвећа, али се надамо да ће продаја до краја јула ипак ићи, каже Видосав Радојевић.
Његова супруга Марина је ипак главна у овоме послу, води рачуна о садњи у адекватном временском периоду, и иако су пластеници опремљени заливним кап по кап системом има увек посла у пластенику, јер цвеће тражи пажњу и свакодневну негу.
– Ја нисам запослена, мајка сам четворо деце и размишљали смо са чиме да почнемо. Узгој цвећа је наш избор доста смо уложили у опрему и надамо се да ће бити добро. Мој супруг има посао, али подизање четворо деце од годину и по дана до једанает година, колико има моја најстарија ћерка није лако. Зато смо и покренули овај посао надајући се да можемо да обезбедимо средства за нормлан живот наше породице, прича скромно Марина.
Њихово двориште је права оаза разнобојног цвећа. Терасе су пуне мушкатли које су сада у пуном развоју с обзиром да је средина лета. Иначе гаје петуније, мушкатле различитих врста, врбене, босиљак и друго саксијско цвеће. Избор је широк и тешко се одлучити које је лепше од којег. Продају цвеће и у свом дворишту, а редовно су и на пијаци у Лепосавићу и у Косовској Митровићи.
Ова вредна породица ужива у свом цветном рају, а највећа срећа су њихова деца која се слободно играју у дворишту пуном цвећа, а најстарија ћерка већ може по нешто и да помогне родитељима. Радојевићи планирају да и даље повећавају производњу цвећа.
– Купаца за цвеће увек има и трудимо се да нашим муштеријаа понудимо здраве биљке које ће цветати цело лето. Зато што смо стекли сталне муштерије и што смо за почетак ипак задовољни овом производњом , планирамо и даље да се бавимо овим послом, закључује Видосав. В.Вукојевић

Подели на: