Најновије вести

За Србију су приоритет Срби на КиМ

Српски лекари на КиМ неће бити сами у овој борби, јер наши грађани могу да се ослоне на капацитете здравственог система Србије у целини. Знатан део помоћи добијене од Кине и онога што смо купили одлази на КиМ, и наредних дана биће још више и средстава за дезинфекцију и заштитних маски и рукавица

 

Почели смо благовремено но да припремамо наше здравствене капацитете на Косову и Метохији за оно што долази. Организовани су мобилни медицински тимови, припремљене изолационе јединице, прибављена потребна опрема, опремају се додатни смештајни капацитети, узорци брисева се организовано одашиљу на анализу у наше референтне установе, решавају проблеми у снабдевању… Реч је о широком фронту мера које за циљ имају да се већински српске средине на што ефикаснији и безболнији начин изборе са изазовом коронавируса – рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију одговарајући на питање „Јединства” да ли су наше здравствене установе на КиМ спремне да се суоче са овом опаком болешћу и додао: – Српски лекари на КиМ неће бити сами у овој борби, јер наши грађани могу да се ослоне на капацитете здравственог система Србије у целини. Иако се Србија у овим тешким тренуцима понаша организованије и делотворније него многе земље, наши капацитети за борбу нису неограничени, и најбољи начин да победимо је да поштујемо мере самоизолације и ограничења кретања – казао је Ђурић.

  • У којој мери блокада административне линије са нашом јужном покрајином онемогућава ефикаснију борбу против коронавируса у српским срединама на КиМ и снабдевеност основним животним намирницама и заштитном опремом?

Било је извесних тешкоћа у том смислу, али успели смо да успоставимо колико-толико делотворну црвену линију са Приштином и да проблеме који искрсавају решавамо на дневном нивоу. Ово је тренутак опште угрожености човечанства и док год та ситуација траје треба да настојимо да будемо хумани. Наша санитетска возила и пацијенти прелазе административну линију, теретни саобраћај функционише. Знатан део помоћи добијене од Кине и онога што смо купили одлази на КиМ, и наредних дана биће још више и средстава за дезинфекцију, и заштитних маски и рукавица. Несташица основних животних намирница у већински српским срединама углавном није било, а и када се јави додатна потреба за неким артиклима брзо се интервенише и проблем отклања. Дакле, нико не треба да се плаши да ће бити здравствено незбринут или неснабдевен.

  • Имају ли разлога Срби на КиМ за бригу да ће бити збринути на најбољи могући начин уколико се разболе и да ће редовно примати плате и пензије, односно да ће у овом тешком времену бити третирани као и грађани у свим другим деловима наше земље ?

Срби на КиМ никада нису од стране своје државе били третирани као грађани другог реда, већ су у сваком смислу били приоритет. Тако ће и остати, јер Србија данас на КиМ показује да, и поред свих инструмената утицаја и полуга власти које је услед историјских околности изгубила на терену, и даље постоји снажно и ефикасно тамо где има њених грађана. Помоћи ћемо на сваки начин свима који на КиМ доживљавају Србију као своју државу, и у то нико не треба да сумња.

  • Радује ли вас то што су Срби на КиМ дисциплиновани и поштују све мере Републике Србије у ванредном стању?

Срби на КиМ су научили на јединство и солидарност, и то се у овој стуацији види и по томе како функционишу наше локалне власти, кризни штабови и здравствене установе, види се по броју добровољаца, односно волонтера, како је данас модерно да се каже. Имали смо, међутим, током прошле седмице тренутак када су стотине грађана у Косовској Митровици и Лепосавићу изашле да прошетају у време када кретање није дозвољено, али грађани су се поступно дисциплиновали, и данас се наше средине на КиМ ни по чему не разликују од средина у централној Србији. Срби на КиМ су веома храбри људи, и веома је важно да своју храброст сада не манифестују нехајним односом према иманентној опасности. Данас је храброст остати код куће и прилагодити животне навике овој ситуацији, јер коронавирус се може победити само гвозденом дисциплином. Молим грађане да следе упутства председника Вучића, Владе Србије и наших епидемиолога.

  • Како објашњавате злураде коментаре појединаца упућене на рачун врха Србије зато што су Срби на КиМ морали да поштују и мере привремених институција у Приштини као да је проблем КиМ настао 2012. године?

Знао сам да најгласнији и најмалициознији део српске опозиције пати од безидејности и недостатка политике, али толику количину глупости и апсурда нисам очекивао. Они се понашају као неки космонаути из научно-фантастичних филмова пробуђени из двадесетогодишњег стања залеђености. Међутим, нису они космонаути, а нису ни преспавали тренутак самопроглашења независности Косова и цунами међународних признања који је уследио, већ су се као мишеви сакрили у рупе грицкајући оно што су накрали од грађана Србије, а онда су кад је гужва прошла на сваком кораку чинили све да Приштини помогну да учврсти самопроглашену државност. То је гомила штеточина и кукавица, и као такви данас добацују увреде и лажи са безбедне удаљености, јер знају да њих лично све то неће ништа коштати, а колико ће коштати Србију, то њих никада и није било брига. Дно су дотакли тиме што у ситуацији када је српски народ на КиМ двоструко угрожен, покушавају да онако шибицарски и џепарошки ушићаре нешто. Нема њима помоћи, и није њих председник Александар Вучић, кога тако страсно мрзе, довео у то блато у коме се налазе, сами су се тамо сместили.

  • Очекујете ли да падом владе Аљбина Куртија падну и таксе и колико оне наносе штету и албанском и српском народу?

Таксе су нанеле сасвим конкретну и мерљиву економску штету привреди Србије, а огромну штету је несумњиво претрпео и преговарачки процес. Приштина је до максимума срозала свој кредибилитет тиме што је потпуно без повода једнострано блокирала дијалог са Београдом увевши мере каквима нема места у мирнодопској Европи. Са разлогом те таксе називамо антицивилизацијским, јер њима се промовише конфликт и непријатељство као средство задовољавања политичких циљева. Таква политика и стање духа потуно су супротни свакој идеји мирног и неконфликтног решавања несугласица, и разочаравајуће је то што и у Европи има политичких центара из којих је Приштини пружана подршка за такво понашање. Безусловно укидање такси ће, осим што ће допринети деескалацији политичких прилика, вратити српско-албанске односе на тачку са које је поново могуће радити на изградњи поверења и цивилизованих односа. Мислим да смо ми положили један важан политички и историјски испит тиме што смо на све те отворене поруке и потезе непријатељства Приштине реаговали уздржано, не уводећи мере против грађана на Косову и Метохији, а имали смо на располагању разноврстан репертоар таквих мера.

  • Како Срби да се понашају у овој политичкој кризи на Косову и Метохији?

Јасно је да представници Српске листе нису могли да гласају за подршку влади која је одбијала да укине таксе на робу из централне Србије, која је повећала трошкове за наоружавање КБС и најавила увођење обавезног војног рока, претила Београду реципроцитетом и тужбом за геноцид. Та влада је програмски била антисрпска, али и опасна по стабилност у много ширем контексту. Сада Српска листа треба да се држи по страни од међуалбанских политичких калкулација и комбинација, и да сачека расплет ситуације. Срби, осим што деле део проблема са осталим житељима Косова и Метохије, имају своје специфичне недаће и политичке приоритете. Српска листа ће наставити да своје деловање подешава према интересима и приоритетима српског народа и своје државе Србије. Српска листа и српски народ на КиМ наставиће да чврсто и јединствено стоје иза председника Александра Вучића и његове државотворне политике, јер знају да је протеклих година изграђена снага и чврстина Србије једино што их штити од нових протеривања и погрома. Р. Комазец

 

Подели на: