Најновије вести

За трајни опстанак на КиМ

Нов дом за расељену породицу Симић из Лепине

 

Председник општине Грачаница Срђан Поповић положио је камен темељац за нову кућу породице Симић у Лепини. То је последња кућа, од укупно шест, које ова локална самоуправа гради за младе брачне парове, социјално угрожене породице и расељена лица.
– Породица Симић је , после свега кроз шта су прошли, заслужила да има свој дом. Срећан сам што смо успели да им помогнемо на адекватан начин, јер сваки нови темељ значи и будућност на овом простору, рекао је Поповић и додао да зна да су Симићима деца незапослена и да ће настојати да се и тај проблем реши у неком наредном периоду.
План локалне самоураве, према речима Поповића, је удомљавање сваке породице којој је потребан кров над главом.
-Нећемо статина овоме. Разговарао сам са својим сарадницима да за наредну годину направимо план за изградњу нових кућа, да још породица стамбено збринемо и усрећимо. Надам се да за две године неће постојати породице којима ће бити потребана нова кућа, нагласио је председник општине Грачаница.
Четворочлана породица Милана Симића расељена је из Штимља 1999. године. Камен темељац који је поменути домаћин положио за њега и породицу значи трајни опстанак на Косову и Метохији.
-Кад смо напустили Штимље остали смо без ичега. Две деценије боравили смо у туђим кућама, углавном старим, трошним и пуним влаге. Трудили смо се да те куће одржавамо најбоље што смо могли због наше деце. Изградња нове куће нам пуно значи, јер имаћемо свој кров над главом и коначно пристојне услове за живот, рекао нам је Милан Симић.
Његова супруга Марија Симић потврђује речи супруга и каже да су се много намучили и да је иза њих тежак период пун проблема и недаћа, али да су све препродили јер су се држали заједно као породица. Она се захвалила локалној самоуправи на помоћи иако се, како је рекла, није надала да ће им неко помоћи после толико година, али и да су помоћ заслужили и раније.
Комшије породице Симић дошле су да честитају почетак изградње куће и кажу да се ова породица у прошлости доста намучила, али и да су сада и они срећни што ће решити стамбено питање.
Нова кућа Симића биће завршена до краја текуће године.

М.Ч.

Подели на: