Најновије вести

Забрана Приштине да се на КиМ одрже избори за Националне савете националних мањина показује апсолутистичко лице Куртија

Власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле су да се на простору Косова и Метохије одрже избори за Националне савете националних мањина који су заказани за 13. новембар у читавој Србији.

 

 

Иако су до сада, уз логистичку подршку мисије ОЕБС, на простору КиМ одржани сви циклуси за избор чланова Националних савета националних мањина, а последњи 2018. године, Аљбин Курти сада је забранио да Бошњаци, Роми, Египћани, Ашкалије и друге националне мањине на КиМ остваре своје основно демократско и грађанско право.

Ускраћивањем основних права мањинама на КиМ, Курти је поново показао своје апсолутистичко и недемократско лице које је и слика међународне заједнице која се по ко зна који пут показала неспремном да обезбеди поштовање основних грађанских и цивилизацијских тековина на Косову и Метохији у 21. веку.

Након што је претходно укинуо Србима право гласа и забранио да Срби на КиМ гласају на председничким и парламентарним изборима, а претходно и на референдуму, Курти је сада забранио и националним мањинама право на изјашњавање.

Канцеларија за Косово и Метохију на време је, у складу са досадашњим праксама, процедурама и договорима Беогарад и Приштине, упутила писмо мисији ОЕБС на КиМ са молбом да на терену логистички помогне у спровођењу избора за Националне савете националних мањина, као што је увек успешно чињено.

Међутим, јуче је Канцеларији за КиМ стигао одговор којим нас ОЕБС обавештава да неће бити у могућности да изборни процес спроведу на КиМ, јер је Аљбин Курти “ускратио неопходну подршку операцији прикупљања гласачких листицћа по предвиђеним линијама”.

О овом флагрантном кршењу права мањина, Канцеларија за КиМ ће обавестити све релевантне међународне мисије, посебно оне које се баве заштитом права мањина.

Подели на: