уторак, 29. новембра 2022. | 05:55
Најновије вести

Забрањен улазак српским званичницима на Космет

Приштина је донела одлуку да ниједном српском званичнику не треба дозволити улазак на територију Космета.

 

Јетљир Зуберај, саветник министра спољних послова Косова Беџета Пацолија, написао је на Фејсбуку да је одлука донета због “претњи од стране Србије ка Косову, константне пропаганде и лажних вести, као и покушаја да се изазове хуманитарна криза на северу”.

Зуберај је навео да је српско становништво на северу било присиљено да затвори радње само због политичких циљева Београда.

“Министарство спољних послова неће дозволити ниједном званичнику из Београда да посети Косово и захтеви ће бити одбачени док год се не прекине с таквим понашањем”, написао је Зуберај.

Ово је први пут да се свим српским званичницима линеарно забрањује улаз на Космет.

Одлуку Приштине коментарисао је директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је рекао да она представља шамар међународној заједници и Европи и да ће то бити повод за још снажнију дипломатску активност Београда.

У сличном тону реаговао је и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Он је за Новости рекао да међународна заједница “срамно ћути на кршење свих цивилизацијских норми које годинама спроводе Рамуш Харадинај и Хашим Тачи”.

Српска листа позвала је међународну заједницу да не буде глува и слепа на “антисрпско понашање Приштине” и апеловала на грађане да остану прибрани.

Подели на: