Најновије вести

Загрљај као тачка на неспоразум Софије и Београда

Премијерка Ана Брнабић на Јахорини се срела са бугарским премијером Бојком Борисовом, што је била прилика да се разјасне неспоразуми настали због изјаве Борисова о косовској независности.

 

“Ставили смо тачку на ту причу”, рекли су новинарима и Ана Брнабић и Бојко Борисов.

Председница Владе је рекла да је Бугарска велики партнер Србије, као и да је председник Вучић са премијером Борисовом успоставио такве односе.

“Нема потребе за тензијама и затезањем односа, имамо доста заједничких пројеката и само тако треба да наставимо”, рекла је Брнабићева.

Премијер Бугарске обратио се и синоћ, након вечере, председници српске владе и објаснио да је његова изјава у Познању погрешно шваћена.

“Ја вас толико волим, ми смо такви пријатељи, како су могли да ме тако швате… Увек сам говорио ‘они морају да се позабаве Косовом’. Никада нисам говорио ништа друго. А сада позивамо амбасадоре… А ја ништа нисам рекао”, објаснио је Борисов Ани Брнабић.

Борисов је недавно рекао да би Жосеп Борел, као будући шеф дипломатије ЕУ, требало да заступа став целе Уније и да би, без обзира на то што Шпанија не признаје независност Косова, а друге државе чланице признају, у складу с тим требало да поступа.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић потом је прокоментарисао ту изјаву рекавши да став ЕУ није да је КиМ независно и да бугарски премијер, који тврди да јесте, мора да поштује тај став, а не да држи придике будућем шефу дипломатије ЕУ Жосепу Борелу.

Подели на: