уторак, 21. фебруара 2023. | 05:16
Најновије вести

Захарова: Провокација пред важну посету

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова оцењује да је снимак са наводним руским обавештајцем само последња у низу провокација.

 

Сада предстоји сусрет на врху, а вец́ смо навикли да недељу или неколико дана пред такве сусрете појављују занимљиве приче, некакве сензације. А онда пролази време и све се то дезавуише и испоставља да је реч о јефтиној провокацији”, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре, преноси Спутњик.

Како је истакла, сва питања која изазивају забринутост земље решавају се одговарајуц́им каналима, “а према овом треба да се односимо као према провокативној причи”.

“Тим видео снимком треба да се баве вароватно они којима је то намењено а што се тиче широке јавности очигледан је задатак који су поставили аутори тог тзв. филма: то су провокативне акције, покушај да се изазове одговарајуц́е расположење код људи пред читав низ разговора, сусрета, посета. Тако нешто смо виђали са завидном регуларношц́у. У последњих годину дана могу да наведем десетак сличних примера када смо или пред посете, разговоре, самите, или одмах после одвијале сличне провокативне приче, хибридни гестови, фејкови”, навела је Захарова.

“Ако постоје нека питања свака држава има одговарајуц́е инструменте да их реши на цивилизовани начин. Ми смо сви одрасли људи и сви то одлично шватамо”, закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Кремљ се огласио о “шпијунској афери” у Србији

Поводом истраге о снимку на којем се види руски обавештајац како наводно предаје новац српском агенту, огласио се Кремљ.

“Односи са Србијом су партнерски, братског карактера. Ништа не може да утиче на то”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси Ројтерс.

“Ми не знамо о каквом инциденту је реч и то тек треба да буде утврђено”, рекао је Песков, преноси Тсс. То није питање којим се бави председништво, рекао је портпарол Кремља.

Подсетимо, на друштвеним мрежама објављен је видео-снимак на ком се види руски обавештајац и, како је наведено, високопозиционирани српски службеник, који му предаје новац.

Видео-снимак је објавио бугарски новинар, а аутентичност снимка и идентитет руског обавештајца који је радио у амбасади Русије потврдила је Безбедносно-информативна агенција.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је ситуација врло озбиљна и да је врховни командант председник Србије заказао хитну седницу Савета за националну безбедност, након које се очекује више информација.

Подели на: