Најновије вести

Закон о пандемији ступио на снагу, казна за неношење маске 35 евра

Закон о пандемији, који је недавно усвојен у Скупштини Косова, објављен је у Службеном листу и ступио је на снагу.

 

Законом је регулисана правна страна за превенцију и борбу против пандемије. Одређене су и новчане казне за оне који буду поступали противно закону.

Новчаном казном у износу од 500 евра биће кажњена особа која не поштује одлуку о ограничавању кретања грађана и возила у одређено време.

Возач моторног возила који не поштује одлуку надлежног тела о ограничавању кретања грађана и возила према утврђеном распореду, биће кажњен новчаном казном у износу од 200 евра.

“Правно лице које не спроведе одлуку надлежног тела за стварање услова и одржавање удаљености одређеног у просторијама у којима су одговорни казниће се новчаном казном у износу од 500 евра, а одговорно лице правног лица казниће се новчаном казном од 200 евра”, наводи се у закону.

Физичко лице које не поштује одлуку надлежног тела о ношењу маске, и одржавању физичке дистанце, биће кажњено са 35 евра.

Закон такође предвиђа казне за лица која врше забрањене активности у приватним и јавним окружењима.

Новчаном казном од 200 евра казниће се за физиичкон лице које организује забрањене активности одлуком надлежног тела, а одговорно лице правног лица казниће се новчаном казном у износу од 2000 евра.

“Физичко лице које организује јавне и нејавне активности забрањене одлуком надлежног тела, казниће се новчаном казном од 200 евра и забраном деловања. Улазак неовлаштених физичких лица у посебне просторије, укључујући, али не ограничавајући се на: изолационе установе или јавне, приватне карантине, здравствене установе, где је улазак/излазак забрањен без посебне одлуке, кажњава се новчаном казном у износу од 100 евра .

Свако ко сумња да је заражен или је заражен ковидом-19 може бити кажњен, ако не поштује изолацију и карантин.

“Особа која има обавезу да буде изолована или у карантину у року који је одредило надлежно тело као превентивну меру за спречавање ширења инфекције и не поштује наредбе дате од надлежних органа казниће се новчаном казном.

1. Особа смештена у изолацији или карантин према одлуци надлежног тела која не поштује правила постављена током боравка у изолацији / карантин или покушава напустити изолацију / карантин биће кажњена новчаном казном у износу од 500 евра и враћање у изолацију или карантин,

2. Особа која уђе у карантинску зону Косово и која није изолована, како је утврђено одлуком надлежног тела, казниће се новчаном казном у износу од 500 евра .

Лице које дође из карантинског подручја и не спроведе одлуку надлежног тела о изолацији или обавезном карантину казниће се новчаном казном у износу од 150 евра, док особа која изађе из изолације или подручја карантина утврђена одлуком надлежног тела, без одговарајуће дозволе кажњава се новчаном казном у износу од 150 евра.

Сва она лица која легално уђу на територију Косова и не пријаве своју земљу порекла биће кажњена са по 500 евра.

Лице које је илегално ушло на територију Косова и не пријави се и не подлеже обавезном лекарском прегледу и изолацији или обавезном карантину, биће кажњено са 500 евра као додатна мера поред мера закона о илегалном преласку границе предвиђеном важећим законодавством”, наводи се у Закону.

 

Подели на: