Најновије вести

Замах станоградње у Лепосавићу: подигнуто стотину стамбених јединица

Саградјено је последње три године више станова него у последње три деценије.

 

Лепосавић, 22. Јула- Оно што је за сваку похвалу у овим тешким временима, када примарна постаје борба да се сачува здравље услед епидемије Ковид 19, у Лепосавићу, општини на северу Косова и Метохије бележи се процват станоградње. Завршене су две стамбене зграде у насељу изнад Дома културе, а урадјени су и унутрашњи, занатски радови на стамбеној згради код Дечјег обданишта ”Наша радост”, која је почела да се гради пре двадесет година. Застој од осамнаест година у градњи услед судског процеса измедју инвеститора и изводјачар радова решен је и зграда је коначно приведена намени.
Две завршене стамбене зграде са дванаест станова чекају своје станаре, а како сазнајемо овај посао биће обављен када се за то стекну услови, односно када престане опасност од заразе Корона вирус и буду дозвољена окупљања. Зграде су радјене средствима Канцеларије за Косову и Метохију, а након расписаног конкурса спроведена је процедура доделе станова. Станове су добиле социјално угрожене породице, које нису имале адекватно решено стамбено питање, самохране мајке, као и млади брачни парови. Реч је о социјалним становима који се додељују на период од три године са могућношћу продужења рока.
-Чињеница је да се гради на овом подручју највише у последње три деценије и поносни смо што развијамо наш крај и стварамо могућности да млади људи овде остају да живе, решавају стамбено питање и стварају породице, каже председник Привременог органа општне Лепосавић и градоначелник Лепосавића Зоран Тодић.
У току је градња још једне посовно- стамбене зграде на потезу испред Дома културе ”Сава Дечанаћ’ у овом месту. Градња ове зграде почела је пре месец дана и динамиком којом се радови одвијају, а према плану изводјача радова и ова зграда требало би да буде завршена до краја године.
Некада су овде најтраженија роба били управо станови, а сада се ова ситуација мења на боље. Изградња станова сада подмирује тражњу, а треба имати у виду и то, да је у Лепосавић дошао велики број интерно расељених особа из других подручја Косова и Метохије, па је и из тих разлога потражња за становима била велика, јер су они остали да живе на овом подручју, интегрисали се у средину, а како је реч о периду од двадесетак година, стигле су и нове младе генерације које ставарају услове за своју будућност управо овде, јер је ово сада њихов завичај.
Води се рачуна и о равномерном развоју, с обзиром на специфичност ове средине, јер има три урбана насеља Лепосавић, Сочаницу и Лешак. У завршној фази градњи су две стамбене зграде у Лешку и једна стамбена зграда у насељу Сочаница. И ове стамбене јединице граде се средствима Канцеларије за Косово и Метохију, која је постала највећи инвеститор у развој и будућност овог поткопаоничког краја.
Када се заврше све ове стамбене зграде и заврши процедура расподеле, нови станари добиће кључеве својих станова. Ипак, иако градња тече несметано, расподела ће сачекати нека боља времена. Али оно што је извесно, градња цвета, а свеукупно то доприносу развоју и бољем квалитету живота становника овог краја, који је одлучан да овде остане и живи. Станоградњу прати и развој инфраструктуре, градња и асвалтирање приступних улица и тротора и уградња уличне расвете што доприноси уредјењу насеља у урбанистичком смислу.

В.Вукојевић

Подели на: