ЗАМКА

Пише: Рада Комазец

 

Kада помислимо да албанским политичким вођама понестаје снаге да за Србе смишљају и чине зле ствари, они нас наново изненаде у још већим димензијама и ширим размерама. Расписујући изборе, уз нема сумње, консултације ментора, у најмању руку очекују да ће променити стање у своју корист макар спречили на било који начин другачији и неповољнији ишод за њих, Албанци су поставили замку Србима, али по свему судећи нико у њу неће упасти, а ловцима на Србе преостаје да своја лица по ко зна који пут развуку у циничан осмех не скривајући мржњу и пакост као безброј пута до сада. У последњих годину дана, као и годинама уназад, не престају провокације Приштине од трансформације КБС у „војску”, увођења такси на робу из централне Србије, покушаја заузимања „Трепче” и Газивода до усвајања Платформе о дијалогу са Београдом у којој се недвосмислено наводи да Србија призна независност такозване државе Косово. Није ли управо расписиваљње избора у четири општине трик и замка за Србе како би се заборавило на таксе и платформе, а Србија постала за међународне чиниоце реметилачки фактор, те би Приштина, у таквој атмосфери, без муке и међународног приговора инсталирала своје послушнике на север Косова и Метохије. Оне који би били кооперативни и Приштини отворили пут за пуну интеграцију на северу наше покрајине.

Међутим, Срби нису упали у замку. Илузорно је и помислити да ће привремене власти Приштине успети да инсталирају проалбанску легитимну структуру из српског корпуса на Северу. Иако Срби, готово сигурно никада нису и неће постићи пуни политички консензус ни по ком питању, најновији Харадинајеви, Тачијеви и Весељиијеви покушаји политичког блефа није ни тако хазардан нити
ступидан, како то на први поглед изгледа. Сличних покушаја дрскости и бескрупулозности било је безброј. Нису изненађујући нити зачуђујући још мање бизарни. Насупрот. Имају и смисла и намену и несумљиво да ће произвести нове потешкоће Србима на КиМ, не само на Северу. Зато је Србима поред јединства као хлеба насушног, неопходна смелост, одважност и решеност да буду субјекат и фактор, а не објекат и предмет политичке игре на Косову и Метохији. Албански политички лидери, подржавани са више страна, оваквим и сличним триковима непрестано изнурују Србе, којима ни најмање није до политичких играрија. Треба увелико померити разум да би се веровало у наивне „грешке” у запажању па очекивати апсолутно јединство Срба на КиМ. Може се са сигурношћу предвидети да ће неки самозвани српски лидери искористити могућност да се из дубоке политичке сенке поново појаве на узбурканој косовској политичкој позорници. Тим пре што им није страно да се греју уз разне ватре. Ангажовање и реафирмисање професионалних трговаца утицајем није страно Албанцима, а њиховим менторима још мање.

Не сме се занемарити ни утицај моћи новца, који долази са више страна, мање или више нама познатих. Може ли се тражити од појединаца, који претендују да буду лидери Срба на Косову и Метохији, да се „самоискритикују” и дозову памети у интересу опстанка нашег народа на КиМ и јединства српског националног бића на косметским просторима? Имају ли Срби на Косову и Метохији луксуза да се деле на њихове и наше, на патриоте и издајнике, да Албанци манипулишу са њима и да упадају у замке Приштине? Надајмо се српском јединству у јужној покрајини, јер само ако смо заједно можемо све пребродити и избећи овакве и сличне замке Приштине.

Подели на: