Најновије вести

Запаљена српска кућа у центру Клине

У центру Клине ноћас је запаљена је кућа Драга Конића, у којој у тренутку избијања пожара никог није било.

 

Вест је за РТС потврдио председник привременог органа општине Клина Божидар Шарковић, наводећи да је власник куће раније преминуо и да у кући у последње време нико не живи.

Полицијске и ватрогасне јединице су изашле на терен и пожар је угашен око три сата после поноћи.

Пожар је узнемирио и уплашио породицу Александра и Весне Пешић који са четворо деце живе у непосредној близини запаљене куће, дидао је Шарковић.

У Клини живи неколико десетина српских повратника, а у њеној околини неколико стотина њих.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио најновији напад на српску имовину, који, како каже, за циљ несумњиво има застрашивање малобројних Срба који су остали да живе у том граду и околним селима.

“Свет треба да чује да се две деценије од окончања сукоба на Косову и Метохији српске куће и даље пале, и да пошаст мржње и екстремизма у нашој јужној покрајини није сузбијена”, рекао је Ђурић.

Јасно је, како каже, да у овом, као ни у претходним случајевима уништавања српске имовине у Клини, није дошло до самозапаљивања.

Подсетио је да је у протеклих годину дана само на подручју општине Клина забележено десетак паљевина српских кућа и других напада на српску имовину, што сведочи да је реч, не о спонтаним деликтима појединаца, већ о осмишљеном злочиначком сценарију.

Поново је апеловао на све албанске политичке чиниоце да не користе предизборну кампању у Покрајини за упућивање порука мржње и подстицање напада на Србе и њихову имовину, јер су, како наводи, мир и суживот од виталног интереса за будућност оба народа.

Подели на: