Најновије вести

Заседао Кризни штаб општине Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница одржао је састанак на којем је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација на територији општине у вези са вирусом Ковиђ19, са акцентом на спровођење прописаних антиковид мера и обавезне самоизолације (карантина).

 

Седницом је руководила председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, а присутни су били директори здравствених установа са територије општине Грачаница, представници Полицијске станице у Грачаници, директори општинских одељења инспекције и здравства и остали чланови Кризног штаба.

Констатовано је да се актуелне мере углавном спроводе и поштују, а појашњене су мере које се односе на самоизолацију, тј. карантин.

Актуелним мерама предвиђено је да особе које су биле у блиском контакту са особом која је позитивно тестирана на корона вирус морају да проведу 10 дана у карантину. Изузетак су лица која испуњавају један од наведених услова: лица старија од 18 година која су вакцинисана са три дозе, лица од 12-17 година која су вакцинисана са две дозе, грађани било ког узраста који имају позитиван резултат не старији од 90 дана и који су вакцинисани са две дозе, као и невакцинисани грађани који су имали позитиван резултат не старији од 90 дана.

Након позитивног тестирања обавезна је самоизолација у трајању од 10 дана. Самоизолација се може смањити на седам дана ако лице достави два негативна пи-си-ар теста или два брза теста, која морају бити урађена шестог и седмог дана у размаку од 24 сата о сопственом трошку.

За здравствене раднике самоизолација се може скратити на 5 дана ако лице достави један негативан пи-си-ар тест или брзи тест.

Кризни штаб још једном је упутио апел свим грађанима на савесно понашање и обавезно придржавање и поштовање препоручених антиковид мера.

Како је саопштено, у протекла 24 сата тестирано је 20 особа, а четири лица добила су позитиван тест на Ковид 19. На хоспитализацији је 17 пацијената.

 

Подели на: