Најновије вести

Зауставити нападе и заштитити народ

Ново узнемиравање Срба у Старом Грацку код Липљана

 

 

Двоје малолетних Срба, младић и девојка, доживели су непријатност када им се особа албанске националности на улици прво обратила на албанском језику а потом и кренуо за њима до куће у коју су се узнемирени и уплашени побегли.
Према речима Растимира Дабића, оца поменуте девојке, непознати Албанац је почео да удара у врата и прозоре. У тренутку инцидента он је отишао по своју супругу Гордану која је завршавала са послом. Био је одсутан непуних пола сата и по повратку затекао је преплашену децу.
Отац српског младића који је инсистирао да остане анониман, затекао је непознатог мушкарца у селу и разговарао са њим.
”Говорим албански језик и питао сам га ко је и зашто је напао децу. Одговорио ми је да је из Крајмановца – то је село у Дреници – и да је мислио да је ту његова жена. Онда се удаљио, а ја сам отишао да обиђем децу”.
Родитељи су узнемиравање пријавили полицији а по њиховом доласку у село деца су дала изјаву. Обишао их је и Милан Јоксимовић, председник Привременог органа општине Липљан.
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да се у Старом Грацку догодио нови етнички мотивисани напад, што је унело огроман страх и узнемиреност међу преостале Србе у овом селу надомак Липљана.
“Вечерашњи напад изазвао је огромну стрепњу међу преосталим Србима у Старом Грацку, у ком никада нису зарасле ране након стравичног масакра 14 жетелаца. Захтевамо да се нападач открије у најкраћем могућем року и адекватно санкционише, јер само то може донекле умирити Србе који су остали да живе у овом мученичком месту”, истиче Канцеларија за КиМ и поручује да је крајње време да међународна заједница таквом деловању и албанским екстремистима стане на пут.
Канцеларија за Косово и Метохију о овом инциденту обавестиће и специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака.
Поводом најновијег инцидента у Старом Грацку реаговала је и Српска листа. У саопштењу се наводи да је серија инцидената у којима су жртве Срби и СПЦ на Косову и Метохији кулминирала нападом на српског младића и девојку у Старом Грацку у општини Липљан.
Српска листа најоштрије осуђује овај бесомучни напад и позива надлежне да хитно реагују и спрече нападе на наш народ.
Како се додаје, апелују на међународне представнике да својим ауторитетом утичу на лидере косовских институција да зауставе нападе на Србе и Српску православну цркву.

М.Ч.

Подели на: