Најновије вести

Завршен дијалог у Бриселу; Петковић: Тешки разговори, борили смо се аргументима

Састанак експертских делегација Београда и Приштине у оквиру дијалога о нормализацији односа завршени су у Бриселу, изјавио је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак који је присутвовао трилатералном састанку. Шеф српске делегације Петар Петковић рекао је да разговори нису били лаки и да је наша делегација инсистирала на томе да се испуни све што је договрено, а пре свега на Заједници српских општина.

 

Мирослав Лајчак је на званичном твитер налогу написао да су завршени “опсежни и дубински разговори о читавом низу елемената дијалога – претходним постигнутим споразумима, текућим питањима и следећим корацима у нормализацији односа између Београда и Приштине”.

“Сви смо се сложили да нам предстоји још много посла и да ћемо наставити”, написао је Лајчак.

Шеф српске делегације Петар Петковић рекао је да разговори нису били лаки и да је наша делегација инсистирала на томе да се испуни све што је договрено, а пре свега на Заједници српских општина, као и да је покренуо питање несталих особа.

“Иза нас је три и по сата веома тешких разговора, то само говори у каквој позицији се данас држава Србија налази, али верујте наш тим се борио хабро и одлучно и најбитније аргументовано. Ми добро разумемо ситуацију у којој се налазимо и зато тежимо компромисном решењу”, рекао је Петковић после нове рунде дијалога на техничком нивоу.

Он је навео да разговори нимало нису били лаки и да је на моменте било чак и вређања од албанске стране.

“Ми смо одговарали на све што је требало да одговоримо, врло аргументовано, снажно, и са чињеницама. Ни на једно питање нисмо остали дужни да не одговоримо другој страни”, навео је Петковић додајући да је наша презентација трајала готово два сата и да је српска страна говорила пре свега о формирању ЗСО с обзиром да јуче навршено 3.000 дан како је потписан Бриселски споразум и како ЗСО није формирана, а то је пре свега одговорност Приштине.

“Говорили смо и о питању енергетике, о инцидентима на КИМ, о правосуђу”, рекао је Петковић.

Он је навео да је српска страна покренула питање несталих и све у вези са тим, јер је то цивилизацијско питање које мора да буде решено.

“Када реч о формирању ЗСО, ми смо јасно рекли да је то услов свих услова, ако хоћемо да идемо даље, да то подразумева остварење колективних права за српски народ на КИМ, јер бројни инциденти, напади на нашу имовину, на имовину СПЦ само потврдуију колико је неопходно формирање ЗСО”, истакао је Петковић.

Он је навео и да је приштинска страна у тренутку када је почело да се говори о споразумима који треба да буду спроведени, руководила само техничким питањима.

Петковић се захвалио Мирославу Лајчаку и његовом тиму, који је био конструктиван и поновио да уговори морају да се поштују и да се испуни све што је договорено.

Заједничком трилатералном сатанку са Мирославом Лајчеком претходили су појединачни састанци делегација Београда и Приштине са специјалним изаслаником ЕУ.

На агенди данашњих експертских разговара налазе се питања формирања ЗСО, слободе кретања, судбина несталих и енергетика.

ЕУ као главни посредник у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, наглашава да је састанак експерата припремни састанак за нову рунду разговора на виском политичком нивоу између председник Србије Александра Вучића и премијера привременик косовских институција, Аљбина Куртија.

 

Подели на: