Најновије вести

Завршен процес ексхумације посмртних остатака у Кижеваку

Завршена друга фаза процеса екшумације посмртних остатака у Кижеваку. Ова фаза почела је 5. маја 2021. и трајала је до данас.

 

 

Процес ископавања и екшумације посмртних остатака у Кижеваку, у општини Рашка, одвијао се у две фазе. Прва фаза је била од 30. новембра 2020. до 9. децембра 2020, док је друга фаза почела 5. маја 2021. и трајала је до 26. маја ове године.

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић каже да су прошле године пронашли прве посмртне остатке на овој локацији и да се од тада приступа на један транспарентан начин уз присуство стручњака форензичке струке. Тимови за претрагу терена појачани су са експертима Међународног Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, Еулекса и сви заједно завршили смо ову фазу претраге локације, рекао је Одаловић.

“Данас је и званично завршена претрага, сви експерти су се усагласили да на овој локацији више нема посмртних остатака. До сада су урађене две идентификације, коначан број ће бити саопштен када се ураде и остале идентификације и стигне саопштење из Хага”, рекао је Одаловић.

Он је додао да ће заједно са приштинском делегацијом и другим експертима наставити да истражују и друге терене за које се сумња да има посмртних остатака.

“Ово је једна од измештених гробница, Батајница, Петрово Село, Перућац, Рудница и Кижевак су до сада идентихикована као места где су пронађени посмртни остаци. Да би смо наставили претрагу требају нам конкретније информације. Истражни органи Републике Србије раде свој део посла, свака информација ће бити детаљно проверена на одговоран начин. Очекујем да ових дана, по договору који смо постигли, Приштина представи план активности када су у питању тела која се налазе на простору Косова и Метохије, идентификовали смо 6 локација. Надам се да ћемо бити заједно на тим локацијама и да ћемо проверити све. Надам се да ћемо радити исто као и овде. Ценимо и то да породице заслужују информације, и једни и други идентично”, истакао је Одаловић.

Вељко Одаловић је рекао да су прошле недеље омогућили члановима породица да буду присутни приликом претраге локације Кижевак, јер се ништа не прикрива. Он је додао да се још 1639 лица води као нестало из сукона на Косову и Метохији.

“Потписивањем Бриселског споразума око дијалога обавезали смо се да ћемо ову тему високо позиционирати. Механизам који нам је важан су информације из свих извора. Имамо још један велики проблем то је стастус тела у мртвачници у Приштини, тано је близу 350 тела која чекају на идентификацији”, рекао је Одаловић.

Он је истакао да без заједничког рада нема резултата, а породицама ће се тешко објаснити зашто их нема.

Одаловић је истакао да је у овом случају јако важна медијска слика која треба да стигне до оних који могу да помогну без икаквог терета или проблема.

Он је додао да Приштина има још два захтева који се односе на локацију код Сјенице и у околини Сурдулице. Одаловић истиче да неће заобићи нити прескочити било коју локацију за коју се сумња да има посмртних остатака након сукоба на КиМ.

Одаловић каже да ће се испитати детаљно и локација на Кошарама, је се на бази филма, који је приказан у Приштини, лоцира место на којем се виде војници који се воде као нестали.

Подели на: