Најновије вести

Завршена друга рунда међустраначког дијалога, европарламентарци поново у Београду у септембру

После друге рунде међустраначког дијалога један од закључака је да ће се на основу свега што је речено припремити предлог мера а следећи састанак са европарламентарцима треба да буде одржзан 17. и 18. септембра, рекао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

Дачић је рекао да би предлоге мера учесници требало да расправе до 1. септембра и да до тада доставе своје примедбе.

“Важно је да предлози буду реалистични, прихватљиви, оствариви и одрживи и уколико се тако будемо понашали мислим да ћемо остварити главни задатак да сви изађу на изборе, да се тиме не пружа никоме алиби да баца љагу на Србију и да тиме доводи у питање све резултате које је Србија оставрила у протеклим годинама”, истакао је председник Скупштине.

Европска посланица Тања Фајон рекла је да је током дводневног састанка била добра и охрабрујућа атмосфера, да су разговори били искрени и конструкивни и да је циљ посредника да се побољшају услови за изборе, те да се да подршка Србији на европском путу.

Навела је да је била дуга расправа око слободе медија и да је то сигурно велики изазов, али је истакла да је било и пуно конкретних предлога и да ће се направити такав документ који ће допринети том циљу.

Фајон је казала да је важно бити што више реалистичан и додала да сви треба да знају да су европосланици велики пријатељи Србије и да им је важно да земља напредује ка ЕУ.

“Очекујем да ћемо у јулу и августу радити и имати конкретне резултате, а за сада је атмосфера охрабрујућа”, рекла је Фајон.

Европосланик Владимир Билчик изразио је наду да неће бити бојкота избора, наводећи да помака у разговорима има.

“Имали смо отворене, искрене, али заиста конструктивне разговоре, успели смо да се сложимо око заједничких закључака”, рекао је Билчик.

Бивши европски посланик Кнут Флекенштајн оценио је да постојање два паралелна страначка дијалога не представља проблем, јер се разговара о истим питањима.

Подели на: