Најновије вести

Завршена јавна расправа у Зубином Потоку: Власници и мештани без одговора зашто се врши експропријација

Јавна расправа која је одржана у Зубином Потоку о експропријацији земљишта Срба у селима Бање, Јасеновик, Вељи Брег и Брњак завршена је, а да власници узурпираних имања нису добили одговор од представника приштинског Министарства инфраструктуре, зашто нису консултовани раније, пре него што су на њиховим имањима подигнуте базе такозване косовске специјалне полиције.

 

 

Ово је моје имање и ја хоћу на њему да живим, не желим да се моја деца плаше и да ваши полицајци вире у собу где спавају моје кћерке”, рекао је Небојша Пантелић, мештанин села Бање.

Према речима Мирослава Ђукића из Горњег Јасеновика његове комшије сада не могу да дођу ни до гробља путем којим су “вековима ишли њихови преци”.

Како је рекао, изградњом пута кроз село, без процене штете коју може да направи, село које никада није било плављено, сада постаје немогуће за живот.

“Никаквог јавног интереса нема овде. Нити ћете да градите фабрику, нити овде има литијума, то је чисто наше имање. Ми смо људи са села који живимо од тог имања, од шљиве, јабуке, шуме”, каже Ђукић и додаје да мештани Јасеновика сада, поред своје шуме, морају да купују дрва, јер од припадника специјалне полиције не смеју у сечу.

Мирјана Вучетић из Зубиног Потока нагласила је да због присуства наоружаних специјалаца не сме да пусти своју децу напоље.

“Ви нам нисте узурпирали само земљу, већ и слободу кретања и право на живот. Ми своју земљу не дамо, не дамо наша огњишта. Ово што ви радите је скандал, јер нашу децу дочекују полицајци са пиштољима и дугим цевима”, рекла је Вучетић и нагласила да “овај народ живи на својој дедовини и никоме ништа није узео”.

Осим грађана, представника локлане самоуправе и правних експерата, против експропријације на незаконит начин су и представници цивилног сектора.

Милица Андрић Ракић из “Нове друштвене иницијативе” опоменула је представнике Министарства инфраструктуре да су обавезни да поштују закон и да не смеју да, како је рекла, лажу грађане да се експропријација врши за опште добро.

“Ми морамо да понављамо изнова и изнова, док ви не обратите пажњу, а то је да сваком власнику кажете шта ћете градити и да покажате готов пројакат који ће бити оправдан из свих законских аспеката. Ви данас као и у Лепосавићу имате озбиљне примедбе и бићете стално у таквој ситуацији јер свој посао не радите добро. Оцена не може бити да је овај скуп испунио своје захтеве јер људима нисте објаснили за шта се врши експропријација. Мој предлог вама је да на следећој дискусији, која ће апсолутно бити неопходна, дођете са одговорима за ове људе”, казала је Андрић Ракић.

Љубиша Мијачић, координатор радне групе Европске уније за Поглавље 35 упозорио је да је Зубин Поток туристички крај и да је међу најлепшим дестинацијама на Балкану и у Европи, али да сада туриста нема због присуства, како је рекао, полицајаца са дугим цевима и позвао владу у Приштини да престане са милитаризацијом севера Косова и Метохије.

На основу Закона о експропријацији на Косову и Метохији, јавна расправа је требало да се одржи пре доношења одлуке о проглашењу приватног и друштвеног земљишта, земљиштем од јавног значаја, речено је на скупу.

Учесници су се сложили и да у случају Зубиног Потока, не само да је процес био обрнут, већ су објекти изграђени и пре доношења саме одлуке, а да је разговор са грађанима заказан тек после реакције канцеларије ЕУ на Косову, која је затражила поштовање приватне својине и протеста мештана села Дрен у општини Лепосавић, чија је земља такође одузета.

Подели на: