Најновије вести

Завршени одвојени разговори Вучића и Куртија са европским лидерима, уследио нови састанак са Лајчаком и Борељом

На маргинама октобарског самита Европског савета, разговари о ситуацији на Косову и Метохији. Председник Србије Александар Вучић састао се са европским званичницима, са којима је претходно разговарала и делегација из Приштине. Уследио је нови састанак Вучића са Лајчаком и Борељом. Разговори су заказани након што је петорка страних посредника протеклог викенда посетила Београд и Приштину.

 

 

Први део састанка председника Србије Александра Вучића са европским званичницима у Бриселу завршен је нешто после 15 сати, након чега је настављен састанак са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Првом делу састанка присуствовали су председник Европског савета Шарл Мишел, канцелар Немачке Олаф Шолц, председник Француске Емануел Макрон и премијерка Италије Ђорђа Мелони.

Претходно европски званичници су разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем који је одмах по завршетку састанка отишао, без давања изјава новинарима.

Састанак председника Србије Александра Вучића са европским званичницима у Бриселу завршен је нешто после 15 сати.

Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Претходно су европски званичници разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем који је одмах по завршетку састанка отишао, без давања изјава новинарима.

Одвојени разговори Вучића и Куртија са европским лидерима трајали су нешто више од сат времена.

Председник Србије Александар Вучић састао се око 14.40 са европским званичницима у Бриселу.

Председник Вучић ће се у Бриселу састати са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Планирани су и састанци са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Према најавама из Брисела, данас неће бити дијалога Београда и Приштине, већ ће се Александар Вучић и Аљбин Курти одвојено састати са европским званичницима.

Уочи одласка у Брисел, председник Александар Вучић је рекао за РТС да је велика петорка била у Београду и да смо спремни да разговарамо. Куцају на отворена врата када је Београд у питању, неће бити лако, нема лепог састанка у Бриселу, нагласио је Вучић.

Коментаришући поруку из Приштине да су прихватили европски предлог, Вучић указује да су то прихватили као базу, али да су “трикови у детаљима”. Рекли су да ЗСО није тема, ако то није тема – не знам шта је, рекао је Вучић.

Подели на: