Најновије вести

Завршено гласање на Косову и Метохији, објављене прве процене

На Косову и Метохији одржани су ванредни парламентарни избори. Воде партије Аљбина Куртија и Исе Мустафе. Према подацима Централне изборне комисије, излазност је била 44,19 одсто. Највећа излазност забележена је у српским срединама. Српска листа очекује свих 10 посланичких места, загарантованих Србима.

 

Председник Александар Вучић обратиће се у 21.30 поводом избора на Косову и Метохији.

Право гласа на ванредним парламентарним изборима имало је 1.900.000 бирача, у српским срединама око 120.000.

Централна изборна комисија објавила је на конференцији за медије да је излазност на изборима била 44,19 одсто или 811.683 бирача.

То је нешто више у односу на раније изборе – на изборима 2017. године излазност је била 41, а три године раније 42,5 одсто.

Највећа излазност забележена је у српским срединама – Зубином Потоку, Штрпцу, Новом Брду, Грачаници, Северној Косовској Митровици.

У косовској скупштини Срби имају загарантованих десет места, од укупно 120 колико броји парламент у Приштини.

За попуну посланичких места Срба гласало се међу кандидатима Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције “Слобода”.

Челници Српске листе Игор Симић и Горан Ракић очекују да ће Листа освојити свих 10 места загарантованих Србима.

Изборни дан у српским срединама протекао је релативно мирно, није било већих неправилности.

У северној Косовској Митровици тужилаштво је одредило задржавање двема особама, члановима бирачког одбора, због омогућавања гласања са неважећим документом.

У албанским срединама било је проблема. Косовско тужилаштво саопштило је да је до сада приведено 20 особа због различитих кривичних дела.

На изборима је учествовало укупно 20 странака, четири коалиције и један независни кандидат.

Данашњи избори су седми по реду након сукоба на Косову и Метохији 1999. године. Ниједан сазив скупштине и владе од тада до сада није имао пун мандат.

Изборе је надгледало више од 30.000 посматрача, а Европска унија имала је сопствену посматрачку мисију.

Подели на: