Најновије вести

Због последњих потеза Приштине Срби са КиМ донели одлуку о напуштању институција

Представници Срба са севера Косова и Метохије, након састанка у Звечану, донели су одлуку да због последњих потеза Приштине напуштају све политичке институције – скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију. Група полицајаца симболично је скинула униформе.

 

Група полицајаца са севера Косова и Метохије је, након састанка у Звечану и одлуке о напуштању институција због потеза Приштине, симболично скинула униформе.

Док Приштина не испуни захтеве, Срби ван косовских институција

Представници Срба са севера Косова и Метохије, након састанка у Звечану, јединствено су одлучили да због последњих потеза Приштине напусте скупштину и владу привремених институција и све косовске институције на северу КиМ.

Председник Српске листе Горан Ракић појаснио је да Срби напуштају све политичке институције – скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на северу КиМ и правосудне органе, полицију и администрацију.

Како су саопштили након састанка, одлуке остају на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме и међународно јавно право, тј. док не повуче једнострану одлуку о пререгистрацији таблица и не формира Заједницу српских општина.

“Да будем сасвим јасан, ми Срби са Косова и Метохије не претимо никоме, већ се трудимо да сачувамо мир и стабилност, као и своје право на достојанствен и миран останак и опстанак на својим огњиштима. Зато захтевамо да Приштина одмах почне да поштује међународно право и све споразуме који су у дијалогу закључени између Београда и Приштине, а које је гарантовала и сама ЕУ”, рекао је Ракић.

Ракић је рекао да је на састанку закључено да Приштина константно руши међународно право и споразуме постигнуте у Бриселу, као и да је српски народ на КиМ изложен је континуираном терору и незаконитим једностраним актима.

“Почевши од небројених кршења слободе кретања, нелегалних и насилних упада специјалних јединица на север Косова и Метохије, изградње четири нелегалне албанске полицијске базе у зеленој зони и на узурпираној приватној имовини наших грађана, преко етнички мотивисаних судских прогона због изговорене речи и политичког деловања, забране права гласа на српским изборима и референдуму, до покушаја изазивања хуманитарне катастрофе ускраћивањем вакцинације и снабдевање лековима Срба са КиМ, што је праћено готово свакодневним нападима на наш народ на КиМ, наше светиње и гробове”, рекао је Ракић.

Истовремено, позвао је Приштину да се врати поштовању међународног јавног права, Бриселског споразума и свих других аката који су закључени у оквиру дијалога Београда и Приштине, а који се води на основу мандата Генералне скупштине УН и уз посредовање ЕУ.

Након тога, Ракић је поднео оставку на место министра у влади у Приштини, док су и остали представници Срба поднели оставке на место посланика у косовској скупштини, градоначелника у четири општине на северу КиМ, као и сви запослени у тим институцијама.

Подели на: