Најновије вести

Здравствени центар у Косовској Митровици: Интерно одељење постаје Ковид болница

– Око 140 постеља спремно је за ковид пацијенте, ако дође до тога се напуне инфективно одељење и тријажни центар и не буду могли да одговоре задатку – каже за „Јединство“ в.д. директора Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек.

 

У српским срединама на Косову и Мертохији, од 18. јуна до данас, у такозваном другом пику епидемије коронавируса, регистровано је 43 новооболелих од ковида 19.
Од тог броја, 11 ковид пацијената је смештено на инфективном одељењу Здравственог центра Косовска Митровица и један пацијент је на лечењу у КЦ Крагујевац,. У тријажном центру је тренутно 20 пацијената (грудно одељење), од којих је половина већ тестирана – рекао је за “Јединство” в.д. директора Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек.
Према његовим речима сви пацијенти су у стабилном стању. И пацијент који је имао озбиљнијих проблема са плућима и у петак вече упићен у КЦ Крагујевац је сада стабилно.
-Добро је да смо од данас узорке преусмерили на лабораторију у Краљеву и очекујемо да ћемо дан за дан имати анализе – рекао нам је др Еелек.
Новина је и то да ће зграда интерног одељења ако затреба бити претворена у Ковид болницу.
– Око 140 постеља спремно је за ковид пацијенте, ако дође до тога се напуне инфективно одељење и тријажни центар и не буду могли да одговоре задатку – каже наш саговорник.
Зграда интерног одељења је испражњена током викенда.
– Интерно одељење је измештено на физијатрију са свима лекарима и пацијентима и тамо има савим довољно места за несметан рад. Одељење неурологије и психијатрије је пребачена на очно и болница за сада несметано функционише- каже др Елек.
Додаје да нема никаквог разлога за панику осим за предузимање оних мера које је наложио Кризни штаб, обавезно ношење маски у затвореном простору, избегавање контакта, држање дистанце од 1,5 метар и избегавање окупљања.
Резултати 50 узорака који су у суботу послати лабораторији “Ватрено око” у Београду још увек нису стигли и очекују се према најавама ове лабораторије данас.

С.К.

Подели на: