Најновије вести

Зечевић: Акција хапшења порука Србима да немају будућност на КиМ

Акција хапшења српских полицајаца са 100 људи и 25 блинидираних возила у северном делу Косовске Митровице ствара амбијент несигурности и шаље поруку Србима да немају будућност на КиМ, сматра Слободан Зечевић из Института за европске студије.

 

Слободан Зечевић каже за РТС да случај убиства Оливера Ивановића излази из сфере криминала и постаје политички феномен.

Зечевић истиче да је у вези са тим убиством испитано 30 српских припадника косовске полиције са севера, а ниједан Албанац.

“Истражује се само српска страна. Сви ти догађаји говоре да је реч о политичком притиску на српски народ на северу Косова и стварање амбијента несигурности. То је и порука Србија да немају будућност на КиМ”, наводи Зечевић.

Према његовим речима, одустајање од гласања у Скупштини Интерпола у Чилеу, говори да Приштина има проблем када је реч о ширем признању независности Приштине.

“Прошле године на скупу у Дубајију су имали релативну већину. Поставља се питање да ли они сада не би имали ни релативну већину или би снаге биле изједначене то не можемо знати. Може бити да има везе и са тим, додаје Зечевић.

Каже да је постављањем Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчког председника за Косово означен почетак америчке “булдожер” дипломатије.

“У складу са принципима те дипломатије, Гренел Београду није понудио ништа осим приче о признању Косова”, наглашава Зечевић.

Како указује, одлика такве дипломатије је да се у почетку не нуди ништа, а после се нуди нешто што за саговоринка није прихватљиво.

“Трампова администрација доживела је неколико пораза у спољној политици, нарочито у Сирији за шта трпи оштре критике и зато је председнику САД потребан неки дипломатски успех”, сматра Зечевић.

То, како каже Зечевић, може бити лоше за Београд, јер очекује да ће притисци на Београд да призна Косово бити све већи.

Подели на: