Најновије вести

Зечевић: Француска свесна да је Србија њен партнер на Западном Балкану

Исход регионалних избора у Француској неће ослабити позицију те земље у Европској унији, каже Слободан Зечевић из Института за европске студије и изражава уверење да “лош резултат странке Емануела Макрона неће ни на који начин утицати на политику француског председника, посебно према Србији и проблему Косова и Метохије”.

 

То што је Макрон поставио Акљбину Куртију питање током њиховог разговора у Паризу шта Косово може да понуди Србији у замену за признање, за Зечевића је показатељ да је Француска све више свесна да је Србија њен партнер на Западном Балкану.

”И да мора да води рачуна о интересима Србије која добија на значају и то је однос који треба да имамо са Француском”, наводи Зечевић.

Он истиче да не верује да ће на било који начин резултат на регионалним изборима у Француској утицати на Макронову политику, нарочито према Србији и проблему Косова.

“Макрон ће рећи да су то били само регионални избори, на које није изашао велики број Француза, и да наставља са својом политиком”, каже Зечевић.

У том контексту види и последњи сусрет Макрона са косовским премијером Аљбином Куртијем који је француском председнику изнео идеју да коначни споразум са Београдом предвиђа узајамно признање и чланство Косова у УН.

Говорећи о регионалним изборима у Француској каже да су изненађујући, пре свега, због високог степена апститенције и чињенице да 66 одсто Француза није изашло на изборе.

Подели на: