Најновије вести

Зечевић: Инвестиције не могу да замене чланство у ЕУ

Осим преговора о чланству у ЕУ, политика Брисела према Србији требало би да обухвати и европски инвестициони пакет који би могао да убрза пут региона ка европској породици. Француски председник Емануел Макрон упозорио је да у Србији има много више кинеских и руских инвестиција од европских, додавши да то мора да се промени. Слободан Зечевић са Института за европске студије каже за РТС да инвестиције нису алтернатива чланству у ЕУ.

 

Од Макронове критике политике проширења и блокаде отварања преговора за Северну Македонију и Албанију до изјаве да ће у марту ипак дати зелено светло за њихове преговоре, прошло је само неколико месеци.

Слободан Зечевић каже да је Емануел Макрон променио став јер је било разговора унyтар ЕУ и притисака на Францyску пошто је Брисел почео да губи легитимитет због ранијег вета Париза на отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

“Партнери теже да не увреде једни друге, изашли су у сусрет Макрону, али то није пресликани француски предлог за проширење. Смернице ЕУ су груписане у шест целина, а француски предлог је био седам”, указује Зечевић.

“По Француској, више би требало да се користи квалификована већина у одлучивању унутар Уније, што би приступање Србије и Црне Горе ојачало”, наводи Зечевић.

Порука Макрона је да ЕУ мора више да инвестира у Западни Балкан, јер тврди да су у Србији руске и кинеске ивестиције много видљивије.

Зечевић сматра да је Макрон свестан да ЕУ нема довољно инвестиција на Западном Балкану.

Ипак, како наглашава Зечевић, инвестиције могу много да допринесу, али не могу заменити чланство.

“Чланице добијају шест пута више новца од земаља кандидата. Колико год да Србија имала велике стопе раста, не може да стигне Румунију и Бугарску, које су у повољнијем положају”, казао је Зечевић.

Подсећа да је према новој методологији проширења, са сваким увођењем новог закона по европским стандардима, земља кандидат добија више новца.

Макрон је на Минхенској конференцији показао благонаклон став према Србији, али сматра да се проширење коси са јединством ЕУ.

Додаје да би управо пријем Србије и Црне Горе ојачао Макронов став.

На најаве да Макрон заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом планира велики самит у Паризу за решавање косовског проблема, Зечевић разлог за тај скуп види у великом ударцу које су САД нанеле Бриселу у лику специјалног изасланика за дијалог Београда и Пришине, Ричарда Гренела.

Према речима Зечевића, увођење специјалног изасланика ЕУ за дијалог и Макронови планови су покушај да се и Европа покаже да има спољну политику.

Француска воли јаке самите и поруке, али опет све зависи од Вашингтона, закључује Зечевић.

Подели на: