Најновије вести

Зечевић: Још већи притисак САД на Београд уколико не дође до решења за КиМ

На данашњем састанку председника Александра Вучића и америчког изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера доћи ће до одређених разјашњења, наводи Слободан Зечевић са Института за европске студије. Истиче да је Србија спремна на одређене компромисе, али не и на признање Косова на чему Сједињене Државе инсистирају.

 

Слободан Зечевић наводи да ће на састанку Србији можда бити понуђено да престане са кампањом за повлачење признања Косова, а да ће заузврат Албанци укинути таксе.

“На данашњем састанку Вучића и Палмера доћи ће до одређених разјашњења. Србија је спремна на одређене компромисе, али не и на признање Косова. Можда ће, у крајњој линији, бити понуђено да Србија престане са кампањом за повлачење признања Косова, а да заузврат Албанци укину таксе да би се село за преговарачки сто”, наводи Зечевић.

Коментаришући изјаву заменика помоћника државног секретара САД који је у Приштини рекао да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Косово наводи да на томе Сједињене Америчке Државе инсистирају од самог почетка.

“Признање Косова, то је нешто што Американци представљају као признавање реалности на терену, онога што се догодило у прошлости, да је то нешто што је неповратан процес”, наводи Зечевић.

Говорећи о поруци о могућим санкцијама САД према Србији због руског науружања, оцењује да до тога неће доћи.

“САД дозвољава да Србија купује одређено оружје у Русији, али не дозвољавају куповину С400 који има већи домет и они се осећају угруженим тим системом, али председник је рекао – да ми то нисмо ни набавили, и у том смислу не би требало да буде санкција”, наводи Зечевић.

Додаје, да уколико Београд и Приштина не дођу до решења, може доћи до још већег притиска на Србију.

“Треба имати у виду да ако се продужи тај конфликт који имамо са Албанцима да ту може да буде евентуално неких компликација и за нашу спољнополитичку позицију уколико, рецимо, САД заоштри став наредне две или три године по питању КиМ, онда ми можда можемо да се нађемо под још већим притиском”, објашњава Зечевић.

Сматра да се став САД вратио на почетне позиције.

“Постоји један континуитет, константну политику према Србији која је у суштини заснована на томе да се толико не уважавају српски национални интереси, а гурају се неки балкански микрошовинизми у први план. То је нека константа која се увек враћа. У неком тренутку се учинило да ће са Трампом то да се промени у неком правцу, мада са Трампом треба бити опрезан, сви кажу да је он непредвидив, да можђе у једном тренутку да промени политику. Остаје да видимо после разговора Вучића и Палмера шта ће бити на крају”, закључио је Зечевић.

Подели на: