Најновије вести

Зечевић: Немачка сигурно подржава “Отворени Балкан”, Курти одбијањем пуца себи у ногу

“Отворени Балкан” је изворно иницијатива САД и ЕУ и она сигурно има подршку Немачке, с обзиром на то да је њена улога у ЕУ велика, каже за Косово онлајн Слободан Зечевић са Института за европске студије у Београду, поводом полемике између Тиране и Приштине о ставу Берлина о овом питању.

 

То је апсолутно западна идеја, идеја западних сила, САД и ЕУ, а у Унији Немачка има кључну улогу”, рекао је Зечевић за Косово онлајн.

Објаснио је да је иницијална идеја била да, пошто у овом тренутку нема пријема земаља Западног Балкана у ЕУ, да се њихов привредни развој поспеши међусобним отварањем тржишта и да се појача привредна размена да би кроз своје унутрашње балканско тржиште покушали да повећају стандард становништва и да се приближавају стандарду који важи у ЕУ.

Зечевић сматра да је ова инцијатива била међукорак до чланства земаља Западног Балкана у ЕУ у будућности и покушај да се премости тај период.

Поводом спорења албанског премијера Едија Раме, који је један од потписника “Отвореног Балкана”, и косовског премијера Аљбина Куртија, који одбија да се прикључи тој иницијативи, Зечевић каже да је Курти обузет својим национализмом.

“Што се тиче Раме и Куртија, Курти је обузет својим национализмом и не види о чему се ту ради. У политичком смислу, то је Куртијев потпуно деструктиван корак и сам себи је тиме пуцао у ногу”, наводи Зечевић.

На то што је Куртијев политички саветник Јетон Зуљфај негирао изјаву албанског премијера Едија Раме, да немачка влада подржава иницијативу “Отворени Балкан” и навода да Немачка подржава Заједничко регионално тржиште у оквиру Берлинског процеса, Зечевић каже да су Берлински процес и “Отворени Балкан” комплементарни и да се употпуњују.

Он каже да Берлински процес и “Отворени Балкан” нису непотребно дуплирање, како наводи Куртијев саветник.

“Није то непотребно дуплирање. Берлински процес има друге намене, а то је убризгавање средстава из ЕУ у Западни Балкан да би се поспешила економија. Берлински процес и “Отворени Балкан” употпуњују један другог. Немци су хтели да поспешују Западни Балкан већим финансијским ињекцијама, а “Отворени Балкан” је мобилисање унутрашњих ресурса, појачавање привредне резмене и повећање стандарда. И једно и друго је комплементарно”, сматра Зечевић.

Подели на: