Најновије вести

Зечевић: Срби морају имати своје институције, а Албанци своје – то је једини начин суживота

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да је Заједница српских општина апсолутни приоритет у будућим преговорима Београда и Приштине јер без тих паралелних институција на КиМ, српски народ не може да живи.

 

Гостујућу у Јутарњем програму РТС-а, Слободан Зечевић рекао је, да што се тиче напада на Србе на Косову и Метохији, то је тема коју памти од 80-тих година.

“Циљ албанског национализма је да притисцима, нападима, малтретирањем, шиканирањем Срба на кКиМ очисте тај део Србије, да он постане албански, потпуно етнички чист. То је нешто што је константно”, рекао је Зечевић.

Каже да му је било интересантно везано за госпођу Драгицу Гашић која је дошла да обиђе свој стан у Ђаковици, која не може тамо да живи, да оде у продавницу а да не трпи малтертирање, неће чак ни да јој продају храну.

“Мислим да је Заједница српских општина апсолутни приоритет у будућим преговорима јер без тих паралелних институција на КиМ, српски народ не може да живи”, сматра Зечевић.

Чини ми се да ће Срби и Албанци живети једни поред других, Срби морају имати своје институције, Албанци своје, то је једини начин суживота на Косову, ово је тема која траје деценијама, после Другог светског рата је тенденција која постоји и која се не мења, подвукао је он.

Говорећи о животу Срба на КиМ, Зечевић каже да нема велике перспективе, нема перспективе ни за Албанце ни за Србе.

Последње истраживање говори о томе да је око 20 до 30 одсто мање деце у школама и албанске и српске и да се углавном албанско становништво исељава у Немачку, да тамо ради и да је Косово без перспективе у овом тренутку, упозорио је Зечевић.

Према његовим речима, политичка бајка је да ће се успоставити режим на КиМ који ће гатантовати заједнички живот Срба и Албанаца, то је све мање реално.

Политичка реланост је да треба направити одређене помаке у области енергетике, у области расветљавања несталих лица и помак у области ЗСО јер без тога не постоје услови за институционалну заштиту српског становништа на КиМ.

О Хагу и Сребренци
Зечевић каже да се Европска унија држи принципа да је Међународни кривични суд у Хагу за бившу Југославију донео пресуду и да та пресуда говори о томе да је у општини Сребреница било геноцида и они се држе тога.

Наводи да узимају пресуду као нешто што је валидно, важеће и инситурају на томе, да ли иза тога стоји одређена политичка намера притиска на Србију видећемо у дањем контексту.

“Оно што ме забрињава у вези са ратом у бившој Југославији, то је суд за ратне злочине почињен на територији бивше Југославије, имате многе упитнике, стручњаци треба да разговарају о пресудама и о тим случајевима. Гледали смо уживо један случај етничког чишћења – 250.000 људи смо гледали како су протерани из Хрватске у Србију, ако питате данас судије, тужиоце Трибунала ко је за то крив за протеривање, а убијено је до 2.000 људи у самој акцији Олуја, а 400 на прагу кућа, рећи ће једноставно – нико”, подвукао је Зечевић.

Сматра да о раду Хашког трибунала треба да се разговара, како је све то могуће, закључио је Слободан Зечевић.

Подели на: