Најновије вести

Зечевић за РТС: Куртијев циљ је уједињење са Албанијом

На Косову и Метохији је присутан агресиван албански национализам који покушава да етнички очисти КиМ и да га припоји Албанији, наводи за РТС Слободан Зечевић из Института за европске студије.

 

 

Слободан Зечевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је крајњи циљ премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија уједињење са Албанијом.

Гостовање Слободана Зечевића у Јутарњем програму РТС-а

“Аљбин Курти је довео нову гарнитуру политичара који говоре оно што Албанци говоре деценијама – њима је циљ да се уједине са Албанијом, њима није крајњи циљ независно Косово. Независно Косово им је само једна етапа ка уједињењу са Албанијом”, наводи Зечевић.

Додаје да је у јужној српској покрајини присутан агресиван албански национализам деценијама и да најновији напади то потврђују.

“Они су практично очистили добар део Косова и Метохије, и даље настављају с тим. Пре неколико дана напали су два младића српске националности у северном делу Косовске Митровице. Затим хоће да воде поступке и против свештеника Српске православне цркве – игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина”, наводи Зечевић.

Објашњава да је идентитет и опстанак српског народа везан за Српску православну цркву и да су се из тог разлога обрушили на свештенике и светиње.

“Они шватају да је практично идентитет српског народа везан за Српску православну цркву и уопште опстанак српског народа на неком простору везан је за СПЦ и онда су се обрушили на свештенике и светиње”, оцењује Зечевић.

Подели на: