Најновије вести

Земан: Признавањем такозваног Косова Запад направио опасан преседан

Бивши чешки председник Милош Земан изјавио је да је признавањем такозваног Косова Запад направио опасан преседан и оценио да тај поступак представља “срамоту”.

 

 

У уводном обраћању на конференцији под називом “Кршење међународног права на Косову и у Украјини” у Прагу, Милош Земан је оштро критиковао признање такозваног Косова осуђујући тај чин као подршку “држави повезаној са мафијашким структурама и репресијом над српском мањином”.

Земан је поновио да признање “Косова представља опасан преседан” јер “велике силе намећу своју вољу малим државама и безобзирно мењају постојеће границе”, објављено је на сајту Воице оф Еуропе.

Он је позвао на конзистентност у међународним стандардима, упоредивши интервенцију НАТО-а у СРЈ и акције Русије у Украјини.

“Нећемо учинити свет бољим ако затворимо очи пред проблемима и претварамо се да они не постоје или да су нестали. Случајеви Косова и Украјине уче нас томе како суперсиле могу да буду непопустљиве када се ради о њиховим интересима. Мислим да је важно не одустајати пред великом силом, истрајати и настојати да исправимо веома болне неправде”, нагласио је Земан.

Конференција у организацији Института за геостратешке студије Геополитикон у Прагу окупила је угледне политичаре и званичнике, а организатор, политиколог Милутин Иљић рекао је да је улога НАТО-а на КиМ отворила Пандорину кутију.

Подели на: