Најновије вести

Земан: Свака грешка се може исправити, па и признање Косова

Председник Чешке Милош Земан изјавио, поводом своје иницијативе да се провери може ли Чешка да повуче признање Косова, да свака грешка може да се исправи.

 

Додао је да ће он предлог да се признање Косова повуче изнети као тему за расправу на неформалном саветовању државног врха о спољној политици у октобру.

“Јединствена спољна политика настаје током дискусије, што је саветовање четири највиша званичника које ће бити ускоро. Само сам рекао да желим да на том саветовању изнесем предлог да се повуче признање независности Косова. То је све”, казао је синоћ Земан у редовном интервјуу за приватну чешку телевизију ТВ Барандов.

Чешки председник сматра да треба исправити грешку што влада премијера Мирека Тополанека 2008. године није поштовала резолуцију Посланичког дома Парламента Чешке, изгласану, како је синоћ подсетио Земан, скоро једногласно и позив из ње да чешка влада Косово не призна.

“Тада Тополанекова влада није поштовала ту резолуцију и Косово је признала. Свака грешка може да се исправи”, рекао је Земан.

Друга грешка, односно аргумент којим Земан жели да поткрепи своју идеју на састанку са председницима оба дома парламента и премијером, јесте то што, како је синоћ казао чешки председник, тешко да Чешка треба да признаје државу коју воде ратни злочинци.

“Други аргумент који се чини актуелан пре свега ових недеља и месеци је тај да суд у Хагу позива косовске политичаре, укључујући ту и премијера, који је због тога поднео оставку, због подозрења за ратне злочине”, казао је Земан и препоручио књигу бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

“Написала је ту књигу управо о злочинима УЧК или Ослободилачке војске Косова. Другим речима, добро, води се истрага тек сада или још сада да будемо прецизни. И то је мој други аргумент који сам сажео у то да би тешко требало да признајемо државу коју воде ратни злочинци”, изјавио је Земан.

Земанов предлог да Чешка исправи грешку и повуче признање Косова није наишао на подршку ни премијера ни председника оба дома чешког парламента а председник Сената парламента, Јарослав Кубера казао је прошле седмице да ће то бити дебата ни о чему јер је председник Земан то изјавио само да се допадне Србима а нема никакву моћ да нешто по том питању уради.

“Чешка би пре требало да подржава дијалог и сарадњу у региону Западног Балкана. Повлачење признања је ствар сваке суверене државе, исто као и признање. Али не сматрам да би то некако позитивно померило или решило стање на Косову”, поручио је шеф доњег дома парламента из владајуће странке АНО Радек Вондрачек.

Премијер Андреј Бабиш и шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек нагласили су да не виде разлог да Чешка мења политику и повлачи признање Косова али да ће наравно саслушати и разговарати о предлогу и аргументима чешког председника.

Чешка опозиција, посебно она која је била категорично против бомбардовања СР Југославије 1999. године и жестоко критиковала Земана као тадашњег премијера за то што је донео одлуку да да НАТО сагласност Чешке, иако је могао да стави вето, верује да Земан само жели да се искупи пред српским народом за то што је дао благослов да се због Косова бомбардује Београд, иако су се томе жестоко противили неки министри његове тадашње владе.

Подели на: