Најновије вести

Земља у коју су послати гласови из Србије на анализу тајна чак и за чланове ЦИК-а

Информације о томе у коју је земљу и лабораторију Приштина постала коверте са гласовима из Србије на анализу и даље тајна за јавност, па чак и за чланове Централне изборне комисије.

 

Славиша Веселиновић члан ЦИК-а испред Српске листе за Политику каже да ни њему није познато где је овај материјал упућен на испитивање после догађа са „алергијском реакцијом“ који су добили албански представници у изборној комисији, на основу чега су из Приштине стигле тврдње да су били отровани.

„Тражио сам да ми кажу у коју западну земљи су постали коверте, међутим, нисам добио одговор“, каже Веселиновић.

Чланови ЦИК-а у Приштини су материјали из Србије бројали у скафандерима упркос чињеници да су албански представници у комисији претходно отпуштени из болнице, где је констатовано да нису били отровани.

Веселиновић додаје да е Српска листа добила скоро све гласове расељених лица која су стигла из Србије, што је више од 3.000 гласова, а да три стотине није прихваћено. „Расељена лица су препознала политику Српске листе па је тако 3.100 бирача своји глас дало српском субјекту који има подршку Владе Србије и председника државе Александра Вучића“, истиче Веселиновић.

Како напомиње на основу пребројаних албанских гласова из дијаспоре води Аљбин Курти, лидер Самоопредељења који је иначе и победник октобарских избора. На другом месту је Демократски савез Косова Исе Мустафе који је у постизборној комбинаторици већ виђен као коалициони партнера Куртију док треће и четврто место деле Демократска партија Косова и Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Око 900 гласова из дијаспоре, по речима Веселиновића добила је НИСМА коалиција окупљена око Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија, али је то још увек недовољно да ова коалиција пређе цензус. Уколико би Пацоли и Љимај освојили пет одсто гласова бирачког тела то би значило да могу да рачунају на најмање шест мандата у парламенту који број 120 посланика, али и да би тиме „помрсили конце“ коалицији Курти-Мустафа јер би њима били умањени мандати за по најмање једног посланика.

Подели на: