Најновије вести

“Зери”: Нова влада без Српске листе је немогућа

Нова приштинска влада не може да буде формирана без Српске листе, која је освојила највише гласова на протеклим ванредним парламентарним изборима, и Аљбин Курти ће морати ту странку да уврсти у свој кабинет, пише приштински “Зери”.

 

Аљбин Курти је, наиме, раније рекао да представници Српске листе неће бити део његове владе, а у међувремену је већ разговарао са Ненадом Рашићем из српске коалиције Слобода.

Уколико би хтео да у владу уведе Србе из неке друге странке, према косовском уставу, пише Зери, Курти ће морати да добије одобрење странке која представља ову заједницу у парламенту, а то је, напомињу, у овом случају Српска листа.

Уколико би одлучио да у владу ипак уведе неког Србина ван Српске листе, то значи да би за то обавезно морао да добије сагласност Српске листе, која је на изборима освојила свих десет посланичких места.

“Чак и експерти за политичка питања кажу да је избегавање Српске листе у влади немогуће и да ће Курти бити обавезан да Српску листу уврсти у нову владу”, прецизира Зери.

У тачки 3, члан 96. косовског устава јасно се прецизира расподела министарстава мањинским заједницама.

“У случају да влада има 12 министарстава биће најмање један министар из српске заједнице и један министар из било које друге невећинске заједнице на Косову. Ако у влади буде више од 12 министара, у том случају она ће имати трећег министра, који ће представљати једну од невећинских заједница на Косову”, пише у уставу.

Подели на: