Најновије вести

Живот са губитком и сећање на нестале

Психосоцијална подршка МКЦК породицама несталих

 

Међународни Комитет Црвеног Крста помаже породицама несталих психосоцијалном подршком кроз пројекат Меморијализације
Након мисије МКЦК делегата за Ментално здравље и ПС подршку, у трајању од 3 месеца средином 2018 године, њених састанака и разговора са члановима породица несталих лица у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду као и са представницима институција укључених у процес трагања за несталим лицима и рад са породицама током МКЦК пројеката подршке 2002-2004, и на основу њеног исцрпног извештаја, н адлежни у МКЦК донели су одлуку да се породицама несталих понуди подршка кроз пројекат Меморијализације. Ова подршка подразумева рад са породицама на тему живота са губитком, као и развијање сећања на нестале чланове али и њиховог представљања овој заједници на начин који ће показати да су они имали имена, и карактер, да су били узорни чланови наше заједнице, били вољени, имали своје послове и хобије и једноставно, постојали су у овом друштву и то не само као статистички бројеви.
-МКЦК је у јулу 2021. године покренуо пилот пројекат у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Црвеним крстом Крагујевца намењен породицама несталих лица са фокусом на њихове психолошке и психо-социјалне потребе, са намером да се пројекат прошири на друге градове у Србији. Овај први пројекат је окончан почетком децембра 2021. изложбом радова чланова породица несталих, који су сву своју љубав уткали у ове радове уз помоћ којих су своје вољене нестале представили и приближили заједници у којој сада живе. Изложба је одржана у згради Скупштине општине Крагујевац, трајала је 9 дана и била посећена не само од стране становника Крагујевца већ и представника локалних и окружних и институција, рекла нам је Ивана Костић, представник МКЦК асистент у служби тражења.
Пројекат тренутно спроводи Удружење несталих и убијених у Хрватској „Суза“ са својим члановима породица и уз подршку МКЦК, а за следећи период је у плану наставак пројекта са краљевачком канцеларијом Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ. МКЦК и данас изражава забринутост и покушава да пронађе решење у вези са процесом трагања и идентификацијама несталих лица са делегацијама Београда и Приштине у Радној групи, понављајући да је сарадња једино средство за постизање циљева.
С.Ђукић

 

Подели на: