Најновије вести

„Златни крст кнеза Лазара“ добио Радован Бели Марковић

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије 2021“ која се одржава у Грачаници, а који је радио у саставу: проф. др Бојана Стојановић Пантовић (председница), мср Жарко Миленковић и Милисав Савић у својству прошлогодишњег добитника “Златног крста кнеза Лазара”, а који се повукао из жирија у току одлучивања, донео је одлуку да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ додели писцу Радовану Белом Марковићу из Лајковца за “импозантан и изразито самосвојан прозни опус”.

 

Књижевне награде на Видовданским свечаностима у Грачаници добили су још : Гојко Божовић „Грачаничку повељу“, Бранка Касаловић „Кондир Косовке девојке“, Никола Живановић „Перо деспота Стефана Лазаревића“. Признања за ликовну уметност добили су историчар уметности проф. др Бранислав Тодић „Лонгин“ за животно дело и Тамара Осмајлић награду „Димитрије Поповић“.
Награде у области књижевног стваралаштва биће додељене 27. јуна на централној манифестацији у порти Манастира Грачаница, док ће најбољи у области ликовне уметности награде добити 25. јуна на свечаном отварању изложбе са 23. ликовне колоније „Видовдан“ у Галерији Дома културе „Грачаница“ у Грачаници.

М.Ч.

Подели на: