Најновије вести

Злочин који никада нећемо заборавити

У Грачаници обележена годишњица почетка бомбардовања

 

 

Парастосом и полагањем венаца испред спомен крста постављеног у дворишту грачаничког Дома културе обележене су 23 године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Парастос је служио отац Света Трајковић, уз саслужење свештенства епархије. Са скупа у Грачанице послата је порука да зло почињено од стране НАТО пакта никада нећемо заборавити.
Говорећи испред Канцеларије за Косово и Метохију Малинка Митровић казала је да је такозвани Милосрдни анђео 78 дана сејао смрт на простору Србије и Црне Горе.
-Без сагласности Савета безбедности УН, НАТО армада је употребила оружану силу против једне суверене државе и тако прекршила универзалне принципе међународног права, Повељу Уједињених нација и Париску повељу. Из дана у дан ређали су се напади операције назване Милосрдни анђео, који је на својим крилима сејао смрт. Биланс жртава је свима добро познат. Страдало је око 3.500 људи од тога 2 000 цивила. Оно што је најстрашније јесте чињеница да је од тог броја било 89 деце. Зато је мало речи за несрећу која је задесила наш народ јер су бомбе слали наши дојучерашњи савезници, онима са којима смо славили победу над фашизмом, нагласила је Митровић.
Бранкица Костић, директорица Народне библиотеке у Грачаници, говорила је у име свих грађана.
-Несебично су нас даривали тим пакленим оружјем, сејали смрт бирајући, како су нам поручивали, легитимне циљеве. Питамо, а шта је ту било легитимно? Понижени Савет безбедности, можда их је оправдало међународно право или пак они не подлежу чак ни Суду части. Ми смо гинули а они су нам говорили да нас бомбардују за наше добро и да ту нема ничег личног, казала је Костићева.
У пригодном културно-уметничком делу програма стихове су казивали Живојин Ракочевић и Ратко Поповић.
Парастосу су присуствовали представници локалних власти по косовском и српском систему, начелник Косовског управног округа Срђан Поповић и други.  М.Ч.

Подели на: