Најновије вести

Злочин над злочинима –злочинци нису откривени

У порти цркве у Гораждевцу служен парастос Ивану Јововићу и Пантељи Дикићу срспкој деци мучки убијеној на реци Бистрици пре 17 година

 

У црквеној порти православног храма Рождество Пресвете Богородице у селу Гоаждевцу код Пећи данас су парох гораждевачки, протојереј Ненад Нашпалић и парох пећки Драган Радовановић служили парстос Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу( 12), који су мучки убијени док су купали на реци Бистрици на 500 метара од центра села. Поред родбине двојице убијених дечака, парастосу су присуствовали и други мештани Гораждевца. Након тога прарастос је служен и на гробовима убијене деце.

-Данас је тежак дан. Починиоци злочина нису пронађени а иистрага је обустављена.Та деца су била недужна. Убице треба да се пронађу и извдду пред лице правде казао је председник привременог органа општине Пећ са седиштем у Гораждевцу, Милош Димитријевић. Он је додао да је тај злочин који се пре 17.година догодио на реци Вистрици када је поред двоје убијене деце и четворо српске деце тешко рањено, оставио велики и тужан траг у српском народу на овим просторима.

-Тешко је било све то издражати. И данас је тешко сећање на тај тренутак- казао је поред осталог Димитријевић.

Мирјана Србљак мајка девојчице Драгане Србљак која је била једно од 78 деце која су се купала на реци , када се напад догодио и приликом чега је тешко рањена, казала је да је на почетку веровала да ће злочин бити расветљен, али је касније ту наду изгубила.

-Сваки дан мислимо на тај догађај, али када дође овај дан то сећање је најтеже. То је било страшно. Тај страх не може да се превазиђе. Кад вам неко нешто добаци, помислите да је баш тај неко ко је учсетвовао злочину, али ипак не можете осђивати све људе- казала је Мирјана Србљак. Додала је да њена ђерка Драгана, која је преживела напад има трауме за цео живот.

-Тај страх не може да избије из ње. Тај призор не може да се заборави- додала је Србљак.

Милисав Дакић, отац убијеног дечака Пантелије Дакића казао је да када се злочин догодио да је на реци било 87 деце , а да су злочинци испалили 98 метака.

-То је био злочин над злочиима. Само болестан ум то може да уради.Апелујем на све надлежне да се истрага настави и да се злочинци изведу пред лице правде-нагласио је Дакић.

Подсетимо напад на српску децу која су се купала на реци непознати нападачи, пуцали су из ватреног оружја око 12 часова и 30 минут , 13.августа 2003.године из непосредне близине.Урпкос обећањима многих починиоци зулочина нису откривени. Иван Јововић је одмах подлегао повредама, док је Пантелија Дикић преминуо убрзо у пећкој болници где је након напада био пребачен . Истом приликом тешко су рањени Богдан Букумирић, Ђорђе Угриновић, Марко Богдановић и Драгана Србљак. Најтеже повређени Вукумирић пребачен је у тадашњу болницу француских припадника КФОР-а и приликом превоза до болнице нападнуто је и возило хитне помоћи у коме се он налазио.

Тужилаштво Еулекса је како је неавдено због недостатка доказа 2011.године обуставило истрагу о овом монструозном злочину над недужном српском децом.

У селу Гораждевцу данас живи око 600 Срба, док је на теритоирји пећког округа остало око 900 Срба у неколико села.

С.И.

Подели на: