среда, 22. септембра 2021. | 11:27

Званична Москва: Још једна провокација Приштине

Званична Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на северу Косова и Метохије и привођење Срба представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу, каже портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

 

Марија Захарова је подсетила да је током дијалога Београда и Приштине, уз учешће и подршку Запада, постигнут договор да косовске специјалне снаге наоружане дугим цевима на север неће улазити“.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин каже да Русија одлучно осуђује упад косовских специјалаца на Србима насељени север, саопштила је Амбасада Русије у Београду.

“Одлучно осуђујемо упад косовских специјалаца у рејоне севера Косова и Метохије насељене од стране Срба. То је крајње опасно и коси се са свим постојећим договорима. Револтирани смо провокацијом приштинских власти у односу на руског држављанина, сарадника Унмика Михаила Красношчекова. Тражимо неодложно ослобођење Руса и позивање на одговорност свих који су криви за овај вапијући инцидент”, поручио је Чепурин.

Без обзира на то, указује Захарова, последњих година то се стално понавља и међународне снаге на то гледају попустљиво.

“Потпуно је јасно да је такво понашање косовских Албанаца директна последица вишегодишњег подстицања од стране ЕУ и САД. Косовски руководиоци су се већ навикли да им све провокације пролазе”, навела је портпаролка руског МИП-а

Како је истакла, слични кораци ће водити ка подизању међуетничких тензија, што лишава смисла вишегодишње напоре међународне заједнице да се дође до мирног решења.

“Тренутак за упад није изабран случајно – одмах после излагања председника Србије Александра Вучића у парламенту о косовском питању. Претпостављамо да уздржан приступ Београда, с циљем да се постигне праведно и дугорочно решење, ни Приштину ни њене западне покровитеље не занима”, истиче се у саопштењу руског МИП-а.

Захарова је рекла да Москва, у овако одговорном тренутку, позива међународне покровитеље Приштине да уразуме косовске радикалне снаге и спрече даље ширење конфликта са непредвидљивим поседицама.

Према још непотврђеним информацијам, у јутрошњој акцији косовске специјалне полиције на северу Косва претучен је и приведен руски држављанин Михаил Красношчеков, радник Унмика.

Подели на: