Најновије вести

Амбасада САД у Приштини потврдила да Косово није позвано на Самит демократије

 

 

Амбасада Сједињених Америчких Држава на Косову потврдила је да Косово није позвано на Самит демократије, који ц́е се први пут одржати у Сједињеним Америчким Државама, преноси Коха.

Престижни амерички лист „Политико” објавио је данас списак од 100 земаља учесница овог самите, али међу њима није и Косово, а разлоге за то износе из америчке амбасаде у Приштини.

„Председнички самит о демократији је једна од многих америчких иницијатива усмерених на унапређење демократије, борбу против корупције и промовисање поштовања људских права широм света. Не могу сви партнери да се уклопе у ову иницијативу”, каже се у саопштењу.

Ипак, из ове амбасаде поручују да су САД непоколебљиви партнер Косова у изградњи демократије.

„Као што је председник Бајден истакао у свом августовском видео обрац́ању, Косово је у последњих 20 година постигло ‘огроман напредак’ у изградњи мултиетничке и одрживе демократије. Као непоколебљиви партнер Косова, САД остају посвец́ене раду са Косовом на другим форумима на унапређењу и јачању демократије, промовисању поштовања људских права и борби против корупције, како би заједно радиле и доказале да су демократије посвец́ене потребама својих грађана“, поручују из америчке амбасаде.

Амерички председник Џо Бајден биц́е домац́ин овог виртуелног самита 9. и 10. децембра. Учесници ц́е бити лидери влада, цивилног друштва и приватног сектора, где ц́е се дискусија фокусирати на изазове и могуц́ности са којима се демократија суочава и обезбедити платформу где се лидери ангажују, појединачно или колективно, у одбрани демократије и људских права.

Дневни ред овог самита је и даље поверљив, јер Бајденов тим ради на његовом обликовању. Званичан списак још није објављен, али је медиј „Политико” доставио списак до којег је дошао преко својих извора.

Осим Косова, Србија и Босна и Херцеговина из региона нису позване. У међувремену, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија су добиле позиве.

За сада нема било какве реакције косовске владе по овом питању.

 

Подели на: