Најновије вести

Албанске партије са југа Србије на једној листи, договорено у Тирани

Политички представници Албанаца три општине са југа Србије потписали су у Тирани споразум о заједничком наступу на предстојећим парламентарним изборима у Србији.

 

Потписивању споразума присуствовао је вршилац дужности министра за европске и спољне после Албаније, Гент Чакај, који је са политичким представницима Албанаца са југа Србије разговарао о њиховом заједничком наступу на предстојећим парламентарним изборима.

Како је пренео портал албанског Топ ченела, споразум о формирању заједничке листе заснован је на, како се наводи, јасним програмским принципима, а њен назив ће бити “Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина”.

Споразум су потписали представници: Странке за демократску акцију, Алернативе за промене, Демократске странка, Реформског покрет ДПА и Покрета Демократски напредак.

Они ће, наводи се, одлучивати у складу са програмом кад год је реч о националним принципима и питањима Албанаца са југа Србије.

Споразум је потписан с циљем да се обезбеди што већа заступљеност и ојача положај Албанаца.

На заједничкој конференцији за штампу, Чакај је похвалио постизање овог споразума, уз оцену да су “политички представници Прешевске долине данас дали највреднији и најзначајнији пример да се страначке разлике могу артикулисати у оквиру једног националног става”.

“Ова листа ће имати незаменљиву функцију у покретању широког спектра питања са којима се суочавају Албанци у Долини, а која се тичу образовања, као и слободне употребе албанских националних симбола и веће заступљености у државним институцијама”, рекао је Чакај.

Додао је и да Влада Албаније неће оклевати да подржи заједничку листу Албанаца са југа Србије.

“Овај споразум о заједничкој листи служи на част грађанима Прешевске долине, али и Албанцима ма где они били”, рекао је Чакај.

Подели на: