Најновије вести

Божовић: Република Србија осуђује покушај спаљивања црногорске заставе

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, сходно инструкцији Министарства спољних послова Србије, одбио да прими протестну ноту Министарства спољних послова Црне Горе, саопштено је из ресора министра Срђана Дармановића.

 

Владимир Божовић позван је на разговор у Министарство спољних послова у циљу уручења протестне ноте поводом недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и синоћњег покушаја паљења црногорске заставе, саопштило је Министарство спољних послова Црне Горе.

Како је наведено у саопштењу, генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је протест Министарства спољних послова Црне Горе најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему су изостале реакције државних званичника Републике Србије.

“Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата”, нагласио је Канкараш, изразивши очекивање да ће званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима у циљу обезбеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Републици Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Он је навео да су неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду,нецивилизацијско понашање учесника протеста и покушај паљења државне заставе Црне Горе, у супротности са начелима добросуседских односа две пријатељске државе и начелима међународног права о обезбеђивању несметаног и безбедног функционисања дипломатско-конзуларног представништва у земљи пријема.

Амбасадор Божовић осудио је поменути чин као непримерен, наглашавајући да он ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије нити њених грађана.

“Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова”, рекао је амбасадор, преневши “жаљење министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића због наведеног акта”.

Такође, истакао је да се у комуникацији са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем предузимају све мере у циљу заштите просторија и особља Амбасаде Црне Горе.

Изразивши поштовање према Црној Гори као суседу, независној и самосталној држави, Божовић је истакао да се Србија не жели мешати у унутрашње ствари Црне Горе.

Амбасадор Божовић је, шодно инструкцији Министарства спољних послова Републике Србије, одбио да прими протестну ноту, навело је Министарство спољних полсова Црне Горе.

Подели на: