Најновије вести

Ана Брнабић на годишњици ослобођења логора Аушвиц-Биркенау

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић допутовала је у Пољску где данас присуствује церемонији обележавања 75 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

 

Премијерку Ану Брнабић дочекали су амбасадор Републике Србије у Пољској Никола Зуровац и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Са премијерком Брнабић у Пољску је отпутовала и деведесетосмогодишња Борбала Игумановић, преживела из Аушвица која ће бити једна од 200 преживелих који ће присуствовати данашњој церемонији.

Церемонији присуствују и председник Пољске Анџеј Дуда, директор Аушвиц меморијалног музеја Пјотр Цивински, као и велики број светских званичника.

На церемонији ће бити и председник Израела Рувен Ривлин, преседница Словачке Зузана Чапутова, председници Аустрије Александер ван дер Белен и Немачке Франк Валтер Штајнмајер, словеначки председник Борут Пахор, премијерка Белгије Софи Вилмес, премијери Бугарске Бојко Борисов, Хрватске Андреј Пленковић и Чешке Андреј Бабиш, француски премијер Едуар Филип, премијер Грчке Киријакос Мицотакис, мађарски премијер Виктор Орбан, премијери Луксембурга Гзавије Бетел и Холандије Марк Руте, норвешка премијерка Ерна Солберг, министар финансија САЂа Стивен Мнучин и други званичници.

Подели на: