Најновије вести

Антонијевић: Нема случајева заражених коронавирусом на северу Косова, за сада делујемо превентивно

На северу Косова и Метохије досад није забележен ниједан случај коронавируса , потврдио је за програм Радија Косовска Митровица специјалиста епидемиологије у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици др Александар Антонијевић.

 

Ми одавно имамо тим за деловање у кризним ситуацијама и спремни смо у потпуности уколико се појаве случајеви позитивни на “Цовид 19″. За сада је ситуација мирна , нема ниједног који је оболео од корона вируса. Ми смо у сталном контакту са епидемиолозима са читаве територије наше земље и из окружења и ситуацију смо шватили озбиљно, што је наша препорука и грађанима јер је то једини начин да се сузбије епидемија” рекао је др Антонијевић.

Чињеница да је Светска здравствена организација прогласила пандемију, је према Антонијевићевим речима, довољан аларм за опрезност.

“Не треба бити ни претерано оптимистичан па рећи да ће нас вирус потпуно заобићи али смо спремни за брзо деловање” каже Антонијевић.

Антонијевић додаје да они прате инструкције Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” и имају одличну сарадњу са овлашћеном референтном установом “Торлак”, који врши анализе узорака који се шаљу на анализу. Рекао је да је до сада тестирано око 20 пацијената сумњивих на вирус али да ни један није позитиван. Треба рећи да је велики број оболелих од сезонског грипа и да треба бити обазрив у сваком случају. “Наш задатак је да делујемо пре свега превентивно”, закључио је Антонијевић.

Подели на: