Апел Емпирике поводом угрожавања имовине Срба на КиМ

Поводом недавних случајева угрожавања приватне имовине грађана српске националности широм КиМ, заговарачка платформа “Емпирика” апелује на релевантне институције да предузму неопходне мере у циљу превенције и заштите једног од основног људског права, права на неприкосновеност и заштиту приватне својине.

 

Апел Емпирике поводом угрожавања имовине Срба на КиМУ времену када корона вирус погађа све грађане КиМ, неодговорни и несавесни појединци некажњено злоупотребљавају мере које су уведене ради борбе са овим вирусом. Ограничење слободе кретања и одсуство превентивних безбедносних мера дало је за право појединцима да прекрше закон и угрозе приватну имовину грађана Косова.

Међутим, евидентно је да је овакав низ само наставак све учесталијих напада на приватну имовину грађана. Почевши од краја новембра и током целокупног децембра 2019. Године, грађани општине Грачаница у неколико наврата били су мета пљачкаша, који су у дужем временском периоду уносили страх и несигурност локалном становништву.

Низ је настављен бесправним рушењем приватне имовине у селу Церница (општина Гњилане) средином фебруара, те обијањем десет повратничких кућа у селу Новаке и крађама у селима Бање (општина Србица) и Осојане (општина Исток) које су се десиле у кратком временском интервалу (крајем марта).

Напослетку, нерешен случај запаљене куће у Јањиној Води (општина Обилић) средином априла представљао је увод у недавну серију напада на приватну имовину грађана српске националности.

Током непуних недељу дана извршене су пљачке приватне имовине грађана у селима Новаке (општина Призрен), Бабин Мост (општина Обилић), Црколез (општина Исток), и граду Лепосавићу, две куће су запаљене у селима Новаке и Церница, док су школа и црква у селу Гојбуља (општина Вучитрн) били мета групе вандала.

Узевши у обзир тренутну ситуацију, те забринутост становништва, чланице Емпирике позивају надлежне органе да предузму све неопходне превентивне мере како би се спречили слични случајеви угрожавања и уништавања приватне имовине, без обзира на етничку припадност њихових власника.

У ванредним околностима у којима се тренутно КиМ налази, неопходан је додатни напор и значајније ангажовање институција у циљу заштите становништва и приватне својине:

• Покрајинска влада и локалне самоуправе на чијим територијама су забележени претходно наведени случајеви треба јасно да осуде овај чин и затраже од надлежних органа, у првом реду полиције и тужилашва, да спроведу детаљну инстрагу, утврде све чињенице и пронађу починиоце ових кривичних дела;

• Успоставити редовне координационе састанке локалних самоуправа са становништвом, посебно у енклавама и повратничким срединама, а у циљу изградње међусобног поверења кроз процес непосредног и континуираног дијалога;

• Косовска полиција преко својих регионалних испостава у обавези је да појача физичко присуство полиције у осетљивим деловима Косова, енклавама и повратичким срединама и тиме повећа ниво безбедности у локалним заједницама;

• Покрајинска влада да преко Министарства за заједнице и повратак и Канцеларија за питање заједница извши процену штете и одвоји додатна средства која ће након процене настале штете усмерити на њено санирање;

• Поред јавне осуде ових кривичних дела, позивамо представнике дипломатског кора и међународних организација да подстакну надлежне органе локалних и централних институција у спровођењу темељних истрага и известе ширу јавност о њеним резултатима, као и да препоручи усвајање акционог плана, којим би се на појаву оваквих или сличних инцидената адекватно и правовремено реаговало”, наводи се у саопштењу.

Потписници апела су: НВО Актив, Центар за заступање демократске културе – АЦДЦ, Центар за права мањинских заједница, ЕМЕГ, Форум за развој и мултиетничку сарадњу – ФДМЦ, Грачаница Онлине, Хумани центар Митровица, Комуникација за развој друштва – ЦСД, Медија Центар, Мрежа за грађански активизам, Неw Пресс, Радио Контакт плус, РТВ Ким, РТВ Мир, Синергија.

Подели на: