Најновије вести

Борељ: САД не могу саме да понуде Приштини столицу у УН

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем поручио да Унија мора више да се ангажује у односима Београда и Приштине. Одговарајући на питања новинара, рекао је да САД не могу саме да понуде Приштини столицу у УН.

 

Жозеп Борељ је рекао да је Србија кључни партнер Европској унији и да цео Западни Балкан треба да буде у Унији.

Истакао је да Западни Балкан треба да буде део ЕУ због географских, културолошких и економских веза, и најважније, због аспирација грађана.

Истакао је да ће, када дијалог Београда и Приштине опет буде покренут, Европска унија морати снажније да се ангажује него што је то био случај у претходном периоду.

“Није на нама да одлучимо који су коначни резултати, већ на Београду и Приштини, али ми морамо снажније да се ангажујемо него протеклих месеци и зато сам разговарао са председником Вучићем о томе да ЕУ номинује посебног представника који ће бити веома ангажован, јер ја нисам сигуран да имам довољно времена да могу онолико да се ангажујем и погурам наставак дијалога”, рекао је Борељ.

Одговарајући на питања новинара о томе како вратити Београд и Приштину за сто, јер је Приштини фокус на САД, како би добили столицу у УН, Борељ је рекао да САД не могу саме да понуде Косову столицу у УН.

“Постоје и друге земље, не само земље ЕУ, већ и Кина, Русија, Индија. И оне се питају и мислим да сви разумеју да Косово мора да буде признато од целокупне међународне заједнице”, рекао је Борељ.

Рекао је да нема разлика између приступа САД и Европске уније дијалогу Београда и Приштине.

Председник Вучић је рекао да је са Жозепом Борељом имао искрене и отворене разговоре. Захвалио мује на жељи да постави свог изасланика и да се и сам лично ангажује у дијалогу Београда и Приштине.

Навео је да је Борељ поновио оно што је ЕУ у безброј наврата говорила – без решења у дијалогу европска перспектива Србије неће бити извесна.

“Зато мормо да радимо и покушамо да радимо на компромисним решењима”, навео је Вучић који је истакао да је за то шанса пре неколико година постојала, али да је готово свака идеја убијена. Рекао је да ће Београд бити спреман за разговоре када таксе од 100 одсто на робу из централне Србије буду укинуте.

Вучић је подсетио да је прошло 2480 дана од Бриселског споразума, и да Заједница српских општина није формирана. Ми смо своје испунили, а други своју једину обавезу нису, рекао је Вучић.

“Мислим да је читав регион добио великог пријатеља, доброг политичара, који ће бити строг и правичан према нама и имам огромно поверење према њему. Желим му добродошлицу”, закључио је Вучић.

Борељ је рекао да је Вучићу пренео да је потребно да се спољна политика Србије програмски усагласи са спољном политиком ЕУ и да се у том погледу заиста приближи, односно, како се изразио, да Србија и ЕУ говоре “једним гласом”.

Вучић је рекао да је Србија несумњиво на европском путу и да то не крије пред партнерима из Русије и Кине, али да ће наставити сарадњу са тим земљама.

Вучић каже да је рекао Борељу и да Србија нема тако добру сарадњу са Русијом и Кином као Немачка, Француска, Аустрија и друге западне земље, које имају и до 1.000 пута већу трговиснку размену са Русијом, него ми, и да те земље треба да нам помогну да и ми то достигнемо, а не да показују забринутост због односа Србије са Русијом и Кином.

Подели на: