Најновије вести

Борељ ускоро у посети Београду и Приштини

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом о дијалогу Београда и Приштине.

 

Високи представник Борељ је најавио своју скору посету Београду, као и Приштини, како би лично сагледао могућности за обнову дијалога између Београда и Приштине, после формирања приштинске владе, наводи се у саопштењу службе за сарадњу са медијима председника Србије.

Председник Вучић је рекао да је Србија, у складу са својом регионалном политиком мира и стабилности, спремна да настави дијалог, уколико Приштина укине неоправдану и неодговорну једнострану меру успостављања такси на робу из централне Србије, која, осим српске привреде, угрожава и свакодневни живот Срба на Косову и Метохији.

Он је истакао да су таксе у супротности са свим европским правилима слободног протока робе, као и са обавезама које је Приштина преузела у оквиру регионалне сарадње.

С тим у вези је нагласио да је важно да европске институције и земље чланице ЕУ остану при ставу да је неопходно да приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије, како би дијалог био настављен.

Високи представник ЕУ Борељ је поздравио опредељење Србије да сачува регионалну стабилност.

Двојица саговорника су разговарали и о следећим корацима на европском путу Србије.

Председник Вучић је рекао да Србија наставља процес реформи с циљем придружења Европској унији и очекује јасан стратешки план ЕУ за проширење и временски оквир за чланство, односно јасан одговор о својој будућности у Европској унији.

Борељ је, према Тањуговим сазнањима, разговарао и са Хашимом Тачијем.

Бриселски званичник је приликом ступања на дужност шефа дипломатије преузео и улогу главног посредника у дијалогу Београда и Приштине од Федерике Могерини.

Он је више пута наглашавао да ће му један од приоритета бити решавање косовског питања.

Подели на: